Dr Kon: Mi smo zaravnili krivulju. Još šesta nedelja da prođe i možemo da očekujemo da izađemo iz ove situacije…

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je gostujući sinoć u emisiji Oko na RTS da podaci o stanju epidemije u Srbiji pokazuju da je koronavirus pod kontrolom.

“Mi smo došli do te situacije da smo zaravnili tu krivulju, već 6. dan nemamo nagli porast. Ova i prethodna nedelja su faze maksimuma. Sada je momenat kada može da se desi da virus može da uđe u neki osetljivi kolektiv, u dom starih na primer, to moramo da izbegnemo. Još šesta nedelja da prođe i možemo da očekujemo da ćemo da izađemo iz ove situacije. Ali sada je važno da poštujemo mere”, rekao je Kon, a preneo Blic.

On je istakao da je važno izolovati blage slučajeve da kako bi se usporio epidemijski proces.

“Važno je da ne doživljavamo nagle skokove koji će nas potpuno razoriti. Brojke pokazuju da je sada virus pod kontrolom. Samo da prođe još jedna nedelja, ako nas ne iznenadi, i ne uđe virus u domove. Može uvek da iznenadi ulazak u neki Dom za stare, u principu u kolektiv. U bolnicama otkrivamo asimptomatske pacijente, ali to nam pokazuje da virus gubi svoju virulenciju. To ćemo tek videti kada uradimo analize u toku leta”, rekao je Kon.

On je govorio i o tome da bi dobro trebalo promisliti koji će biti naredni koraci.

“Najpre, treba nam i malo sreće. Prvo moramo da ispratimo i da znamo da je taj maksimim prošao, posle počinje ozbiljno promišljanje šta dalje činiti. U populaciji će ostati najstariji i deca koja nisu išla u školu. Činjenica je da su kolektivi inače mesta gde dolazi do brze razmene virusa. Važno je voditi računa kada će škole biti otvorene. Ako se reši odmah da se otvore škole, onda moramo da znamo šta nas očekuje. Mora se imati oprez. Svi jedva čekaju da prestanu mere, to je jasno. Ako dođe do takvog pada da ne može da se podigne virus, odnosno broj zaraženih virusom, onda nema potrebe da traju mere”, rekao je dr Kon.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus