Dr Kon: Mere će postati ponovo obavezne, ako za tim bude potrebe. Najveći kritičari vanrednog stanja su sada potpuno šokirani njegovim ukidanjem…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Epidemiolog Predrag Kon objavio je da će protivepidemijske mere koje su sada na nivou preporuka postati ponovo obavezne bez uvođenja vanrendog stanja, ako za tim bude bilo potrebe i dodao da su najveći kritičari vanrednog stanja i policijskog časa sada potpuno šokirani njihovim ukidanjem.

“U Srbiji, epidemija COVID-19 se politizovala, a posebno se koristi od strane antivakcinalnog pokreta. Ne smatram to neobičnim, ali sam zabrinut zbog ozbiljnog nepoverenja srpskog društva prema sopstvenoj preventivnoj medicini koja je uvek temelj svakog zdravstvenog sistema. Svaka nadgradnja bez ojačanog temelja nije dobro i detaljno osmišljena”, napisao je Kon na svom Fejsbuk profilu.

On je dodao su najveći kritičari vanrednog stanja i policijskog čaa zbog epidemije sada potpuno šokirani njihovim ukidanjem.

“Mere i dalje postoje ali su trenutno na nivou preporuka (ako bude potrebno biće opet obavezne, bez vanrednog stanja). Ne poštovanje preporuka za održavanje distance i korišćenje zaštitne opreme radi zaštite, izaziva šok kod onih koji su govorili o ‘nerazumnim’ restrikcijama, ali po mom utisku i kod svih koji se osećaju ugroženo i prepušteno sebi”, napisao je Kon i upitao da li smo društvo koje razume samo zabrane, zakonsku obaveznost i kazne koje proističu iz ne poštovanja ovih obaveza.

“Smatram da mnogo može da se uradi u ovom periodu korona krize na povećanju svesti u Srbiji da je u svakoj pandemiji vrlo bitno shvatiti da je to uvek rat protiv biološkog agensa. Obaveza da se vodi računa da nikoga ne zarazimo odnosi se ne samo na COVID-19 već i bilo koje druge zarazne bolesti i u vanpandemijskim uslovima”, zaključio je Kon i istakao da Srbija ima svoju preventivnu medicinu.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus