Na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija posvećenoj koronavirusu danas su o aktuelnim podacima o broju zaraženih i preminulih od posledica koronavirusa govorili dr Predrag Kon i dr Darija Kisić Tepavčević.

Oni su govorili o najvećem broju testiranih osoba do danas, o navodnim snicima sa Sajma koji su se pojavili u javnosti, zaštitnoj medicinskoj opremi, broju otpuštenih sa bolničkog lečenja…

Predrag Kon je rekao da je zadovoljan brojem testiranih uzoraka u poslednje vreme, kao i da očekuje da u toku nedelje taj broj na dnevnom nivou bude i do 1.500.

“Broj testiranih se povećava iz dana u dan. Zadovoljan sam, ali ne sasavim. Ima razloga da povećavamo broj testiranja. Na osnovu podataka, vidimo da od tog broja većina zaraženih jeste sa blagim simptomima ili bez simptoma”, rekao je Kon.

Dodao je i da ne želi da prejudicira, ali da su takvi podaci dobri.

Kon je izjavio i da zlatne rezerve zaštitne medicinske opreme država nikada nije imala, osim slučajeva u kojima se pripremala za pandemiju.

Na pitanje da li sve medicinske ustanove dobijaju adekvatnu količinu zaštitne opreme budući da je moguće da se suočavaju sa nestašicom, Kon je rekao da je procedura za dobijanje takve opreme jasna.

“Medicinske ustanove treba da podnesu zahteve i na osnovu tih zahteva će i dobiti. Ukoliko je ta količna nedovoljna, zahtev se piše opet. Ne možete očekivati da dobijete zaštitnu opremu tako što ćete je tražiti preko medija, to je neobično. Dakle, zahtevi za opremu se pišu. Opremu neće dobiti oni koji je ne traže na taj način”, rekao je Kon.

A povodom navodnih snimaka sa Sajma koji su se pojavilu u javnosti, a na kojima se pacijenti zabavljaju uz muziku i alkoloh, Kisić Tepavčević je rekla da je u izvesnom smislu razumljivo da ljudi žele da na što bolji način organizuju svoje vreme, ali i istakla da alkohol nije dozvoljen.

“Očekivano je i ljudski. Ali, naravno, alkohol nije dozvoljen”, rekla je.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je da je danas najveći broj testiranih do sada, ali da je procenat pozitivnih na istom nivou.

“To govori da u okviru indikacija koje su uspostvljane radimo dobar posao. Što se tiče podataka koji su u vezi sa otpuštanjem sa bolničkog lečenja, do danas u bolnici ‘Dragiša Mišović’ otpuštena je 101 osoba, među kojima je i njih 28 koji čekaju na Sajmu drugi negativni nalaz. U KBC Vojvodina otpušteno je 5 osoba, iz bolnice u Zemunu 36 osoba, u Nišu je otpušteno 36 osoba. Ukupno je to 178 osoba koje su otpuštene sa bolničkog lečenja”, rekla je Kisić Tepavčević.

Govoreći o bolesnicima koji su na respiratorima, Kisić je rekla da je bilo slučajeva da se ti pacijenti oporave, navodeći primer najmlađeg pacijenta na respiratoru starosti 35 godina.

“Ali to su osobe koje su bile bez komorbiditeta, odnosno pridruženih bolesti”, rekla je Kisić Tepavčević.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-429-od-2-do-9-aprila/

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Komentar(1)

  1. Danica
    7. aprila 2020. 10:56

    Pravopis: Kon i Kisić nisu dr već : dr Predrag Kon i dr Darija Kisić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.