Najviši evropski zvaničnik SZO dr Hans Kluge upozorava da bi drugi talas koronavirusa mogao da se poklopi sa epidemijama drugih zaraznih bolesti.

Evropske zemlje trebalo bi da se pripreme za  drugi talas koronavirusnih infekcija, jer pandemija nije gotova, izjavio je najviši zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu.

U ekskluzivnom intervjuu za „Telegraph„, dr Hans Kluge uputio je upozorenje zemljama koje su počele da ublažavaju mere karantina, rekavši da je sada „vreme za pripreme, a ne za proslavu“.

Dr Kluge je naglasio da, kako je broj slučajeva COVID-19 u zemljama kao što su Velika Britanija, Francuska i Italija počeo da pada, to ne znači da se pandemija bliži kraju.

Epicentar  zaraze koronavirusom je sada je na istoku, a broj slučajeva raste u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji i Kazahstanu, upozorio je dr Kluge.

Prošle nedelje, direktor SZO, Mike Rajan upozorio je da virus može da postane endemski i „možda nikada neće nestati“, baš kao što ni HIV nije nestao sa planete nakon što se pojavio 1980.

Mnogi računaju da će razviti vakcinu protiv koronavirusa, ali to može potrajati nekoliko godina – ako se napori uopšte i pokažu kao uspešni.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti SAD, Entoni Fauči, nedavno je upozorio da „nema garancije“ da će vakcina zaista biti efikasna protiv ove bolesti.

Međutim, takođe postoji mogućnost da će virus”nestati sam od sebe“ pre nego što se u svetu pojavi bilo kakva vakcina, rekao je vodeći akademik i bivši vrhunski onkolog SZO.

Karol Sikora je tvrdio da postoji „realna šansa“ da se to dogodi, ali je upozorio da je taj “ scenario daleko od isvesnog“, preneo je N1.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Komentar(1)

  1. G
    18. maja 2020. 23:55

    Interesuje me, da li ce svi ovi "doktori" belosvetski, nasi... ikada krivicno odgovarati za sve izgovoreno (ako se ne desi, ili se desi - kao i svaki grip sto se ponovo desava vekovima unazad) svojim imenom, prezimenom? Kome je u interesu, pitam se, da vec bezmalo tri meseca plasi narod na globalnom nivou? Sram vas bilo, sve zajedno! U svoju pamet, mozak i oci se uzdaj, narode!!!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.