Dr Kisić Tepavčević: Pikovi virusa su od pete do osme nedelje, mi već odstupamo od toga, ali ovo nije matematika…

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Svi zdravstveni radnici kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom nisu više u zdravstvenom sistemu, koronavirus nije ušao u zdravstveni sistem, odnosno nije se desio prenos sa zdravstvenog radnika na pacijenta, izjavila je danas zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je za TV B92 rekla da ne zna tačan broj zdravstvenih radnika koji su zaraženi koronavirusom, ali da je “činjenica da su zdravstveni radnici najizloženiji”.

“Što se tiče kapaciteta našeg zdravstvenog sistema, on je dovoljan imajući u vidu dosadašnje potrebe. Smeštaj (pacijenata) sajamskog tipa je za najgori mogući scenario. Da se ne pomisli da su nama pune sve klinike u Beogradu pa se zato pune sajamske prostorije”, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima na Beogradski sajam se upućuju “oni koji su dobrog zdravstvenog stanja i na korak od otpuštanja kući” da bi u bolnicama imalo mesta za sve teže obolele.

S obzirom na to da idemo u susret toplom vremenu, kako je rekla, ukoliko virus opstane, smanjiće se mogućnost prenosa, čak i da dozvolimo da budemo toliko blizu osobe koja je zaražena.

“Svaka nedelja i dan su nam ključni, kako se broj slučajeva nagomilava, tako je i veća mogućnost da se širi”, ponovila je.

“Teoretski, pikovi su od pete do osme nedelje. Mi već sada statistički odstupamo od pravila većeg broja obolelih, iako, napominjem, širenje virusa nije matematički model.”

Ona je rekla da od sada niko neće moći da bude u kućnoj samoizolaciji jer se pokazalo da “nije sprovođena koliko je trebalo, i da su neke pozitivne osobe (na koronavirus) izlazile i nesmetano se kretale”.

Na pitanje novinara šta sa decom samohranih roditelja kod kojih se utvrdi da su pozitivni na koronavirus, Kisić Tepavčević je odgovorila da će se to rešavati “od slučaja do slučaja i zavisno od uzrasta”, ali da je najbolja mera zajednička izolacija ukoliko su zaraženi i dete i roditelj i ukoliko imaju lakši oblik kliničkog ispoljavanja”.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus