Dr Kisić Tepavčević: Ne može lekaru da bude umanjena plata ako je zaražen na radnom mestu, ali ne odlučujemo mi o tome…

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Na redovnoj konferenciji za štampu javnosti se obratila i epidemiolog doktorka Darija Kisić Tepavčević, koja je govorila o izboru određene vrste testova i brzini testiranja, ali i situaciji sa platama doktora koji su u izolaciji.

“Nemojte da pomislite da mi nemamo nikakvu kontrolu šta ćemo da dobijemo iz Kine – naručuje se u odnosu na aparate i stručnost ljudi koje imamo. Ne dobijemo ništa što nismo tražili. Testovi na PCR mašinama imaju veću validnost. Brzi testovi mogu i 5,6 puta da budu negativni kod osoba sa očiglednom kliničkom slikom pa se kasnije pokaže pozitivnost. Mobilizacijom svih resursa mi ćemo ubrzati testiranje”, rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Ona je govorila i o organizaciji radi i zaštiti zaposlenih, za koju su epidemiolozi više puta spominjali da je posebno važna.

“Svaki poslodavac mora da obezbedi bezbedne uslove rada. To je stvar individualne organizacije u okviru svake firme. Ali određena načela se moraju poštovati”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje kako se komentariše smanjenje plata medicinskim radnicima koji se nalaze u izolaciji, dr Kon navodi da to ne bi trebalo on da komentariše.

“Ukoliko se izloženost desila na radnom mestu sigurno da ne može da bude umanjena plata”, dodaje dr Darija Kisić Tepavčević, ali objašnjava i da sve zavisi od pojedinačnih slučajeva, kao i od odluke Ministarstva rada.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Lekari imaju radnu obavezu. Definitivno se iscrpljuju na svom radnom mestu. Pod ogromnim su stresu i riziku. Zbog pružanja pomoći drugim, moguće i ne odgovornim pojedincima koji se nisu ponašali sa zahtevima lekarske struke. Oni ne sede u blaženosti izolacije, izolacije od opasnosti dobijanja virusa. Oni ne moraju da se zaraze na poslu, ali tako iscrpljeni više su podložni infekciji od svih nas. I na putu do kuće ili u redovima da kupe ono što im treba, mogu se zaraziti. Možda baš od onih neodgovornih pojedinaca koji će se koliko sutra pojaviti u bolnici da budu lečeni. Zato se lekarima MORA dati 100% plate i kad su na bolovanju. Barem to. Jer mi od njih ZAHTEVAMO da budu u žarištu epidemije. I oni su tamo. Zbog nas. Ako mislimo da smo sa aplauzima u 20 h sve završili, onda nešto sa nama nije uredu.

  2. Zasto iste ne moze da se u Anji primanje ako jevirus poneo sa privatne klinike gde radi honorarno i doneo ga medju zaposlene na u bolnicu. I te kako treba umanjiti platu i kazniti za me odgovornost.

Comments are closed.