Istraživački portal BIRN danas je objavio da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Tekst se bazira na uvidu u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19. Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković za portal Nova.rs objasnio je da „nije svaka preminula osoba s pozitivnim nalazom na COVID-19 samim tim i preminula usled COVID-19.

Odgovor Srđe Jankovića da prokomentariše razlike u broju podataka o umrlima koje objavljuju zvanične isntitucije i onih koje je objavio BIRN, Nova.rs dobila je SMS-om koji je objavila u celosti.

“Kao što je više puta bilo rečeno, nije svaka preminula osoba s pozitivnim nalazom na COVID-19 samim tim i preminula usled COVID-19. Smrtni ishod COVID-19 podrazumeva da su kliničke manifestacije ili komplikacije infekcije koronavirusom bitno ili presudno doprinele smrtnom ishodu. Osobe koje preminu od svoje osnovne bolesti, nezavisno od toga što su inficirane virusom, ne ubrajaju se u žrtve COVID-19. Drugim rečima, pored pozitivnog nalaza testiranja na COVID-19, potrebno je i da tok bolesti odgovara COVID-19 da bi se smrtni ishod pripisao COVID-19”, naveo je Janković.

Isto pitanje Nova.rs postavila je i niškom epidemiologu i članu Kriznog štaba Branislavu Tiodoroviću koji je odgovorio SMS-om sledeće sadržine: “Te podatke Vam kompletno može komentarisati Batut, obzirom da se svi podaci za COVID bazu centralizuju kod njih”.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Komentar(1)

  1. Georgija Maric
    22. јун 2020. 19:45

    Kada ce vec jednom laici ili priuceni novinari prestati da daju "misljenje" o stvarima iz oblasti medicine!? I kada ce mediji koji se predstavljaju kao "profesionalni" prestati da kao relevantna prenose laicke pokusaje polemisanja sa misljenjima lekara strucnjaka iz odnosnih oblasti!? Kao sto je to u ovom slucaju. Trebalo bi da su zahvalni sudbini sto im je pruzena prilika da besplatno i bez imalò licnog truda i napora saznaju nesto iz nauka i oblasti znanja o kojima do ovih prilika nisu nista znali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.