Dr Janković: Najopasnije je to što smo prve znake pobede spremni da prihvatimo oberučke…

1
screenshot/N1

Imunolog Srđa Janković ocenio je večeras da je epidemija u punom jeku i da je možda prelomni trenutak kada stvari mogu da krenu ka dobrom jer takvi nagoveštaji postoje, ali da sve što je dobro urađeno može da se poništi ako se ne sprovode protivepidemijske mere.

“Nalazimo se u nezgodnom trenutku, dolazi malo i do zamora, želimo pobedu i prve naznake pobede smo svi spremni, i stručnjaci, zvaničnici, građani, svi da dočekamo oberučke i da kažemo pobedili smo, a to je najopasnije”, rekao je Janković za Radio televiziju Srbije na pitanje o ublažavanju mera.

On je naglasio da se “prerano proglašena pobeda zove poraz” i ocenio da “moramo biti do kraja ozbiljni u suzbijanju ove opasne epidemije”.

Na pitanje da li ima znakova slabljenja koronavirusa u Srbiji, on je rekao da “može da znači da imamo takve prve znake”.

Kako je rekao “to je igra na dva gola” i da se u stvari menja odnos sa virusom koji slabi onoliko koliko imuniteti jačaju, ali da je to početak i da je virus još veoma opasan i ima smrtonosni potencijal.

Prema njegovim rečima Srbija ulazi u narednu fazu epidemije gde će biti “ne samo silazna putanja epidemijske krive nego možda i putovanje ka manjoj virulenciji virusa”.

“Ali ako pravimo od gotovog veresiju onda ćemo možda morati da igramo produžetke, a naš je cilj je da ih ne igramo već da okončamo epidemiju ovim efikasnim merama koje moramo solidarno, odgovorno, razborito, svi zajedno da sprovedemo”, naglasio je Janković.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Isti je kod Jovane govorio da neće biti testiranja vakcine na dobrovoljcima.Ovim izjavama želi i sam malo učešča i “slave”.

Comments are closed.