Đorđević: Poslodavci da ne otpuštaju radnike i ne smanjuju plate…

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je danas da apeluje na savest poslodavaca da ne otpuštaju radnike i ne smanjuju plate za rad od kuće u vreme vanrednog stanja usled epidemije virusa korona. 

On je na konferenciji za novinare posle vanredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES) rekao da poslodavci treba da poštuju Uredbu o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja i omoguće rad od kuće gde je moguće, a gde nije rad treba organizovati rad u smenama uz neophodnu zaštitnu opremu.

“Uredbom je predviđeno da se posao organizuje na daljinu, od kuće gde god je to moguće, a gde nije da se rad organizuje u smenama, sastanci održavaju elektronski, a putovanja odlože”, rekao je Đorđević koji je i predsedavajući SES-a.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Preporuka je, prema njegovim rečima, i da poslodavci dopuste da jedan od roditelja čuva decu, a da hronični bolesnici i samohrani roditelji rade od kuće.

Dodao je da će biti i neodgovornih poslodavaca i onih koji će želeti da se obogate preko noći podizanjem cena ili otpuštanjem radnika i bez razloga.  

“Svi treba da radimo kao jedan i štitimo pre svega zdravlje ljudi i prava radnika. Oni koji budu kršili zakon i budu radili u sivoj zoni odgovaraće za to”, rekao je Đorđević.

Na pitanje kako će se računati rad od kuće Đorđević je rekao da svi koji su zdravi treba da dobiju celu zaradu, a ako su bolesni i u samoizolaciji pri obračunu plate imaće status radnika na bolovanju.

On je rekao da ne može da preporuči Vladi Srbije moratorijum od 90 dana na radni status što je predložio sindikat UGS “Nezavisnost” jer je nemoguće sagledati posledice svih pojedinačnih slučajeva.

Odgovarajući na pitanje da li privreda može da očekuje smanjenje poreza Đorđević je rekao da je posle deset dana od početka epidemije u Srbiji teško reći koja će biti krajnja mera za privredu ali da Vlada Srbije stalno zaseda i da donosi mere u skladu sa situacijom.

“Problemi postoje i suočavaćemo se sa njima i u budućnosti, a ono što sada činimo je da pre svega zaštitimo zdravlje građana, a kada epidemija prestane donosićemo mere da privreda nastavi gde je stala”, rekao je Đorđević.

Na pitanje novinara zašto gerontodomaćice dolaze kod starih bez zaštitne opreme Đorđević je rekao da nju treba da obezbede lokalne samouprave ali ako to ne mogu treba da se obrate Ministarstvu rada i ono će je obezbediti jer je sukcesivno dobija.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus