Dom zdravlja u Nišu dnevno pozove oko 8.000 građana, hitnu pomoć 600…

0
Foto: Profimedia

Epidemija koronavirusa smanjila je broj pacijenata u niškoj Hitnoj pomoći i Domu zdravlja, ali je povećala broj graĐana koji pozivaju te zdravstvene ustanove radi dobijanja saveta lekara, pa je u toku proteklog dana i noći Hitna pomoć imala 600 poziva građana, dok Dom zdravlja svakodnevno ima oko 8.000 poziva. 

Prema izveštaju Hitne pomoći od 600 građana koji su u protekla 24 časa pozivali broj 194, njih 629 tražilo je savet lekara, a ostali su tražili lekarsku pomoć. 

U dnevnom izveštaju te ustanove je takođe navedeno da je Hitna pomoć intervenisala na terenu 44 puta, a vozači te ustanove obavili su 43 sanitetska transporta bez medicinske ekipe. 

U ambulantama Hitne pomoći pregledan je svega 31 pacijent, dok je ranije taj broj premašivao 200. 

Pomoćnik direktora Doma zdravlja Niš Danijela Nešić kazala je za TV Prva da 50 lekara Doma zdravlja odgovara na pitanja pacijenata kojih ovih dana bude dnevno oko 8.000.

Ona je podsetila da nakon uvođenja 24-časovnog dežurstva te zdravstvene ustanove pacijenti mogu da preko kol centra razgovaraju sa lekarom i u periodu od 22.00 do 8.00 časova. 

“Lekari rade sa pacijentima do 22.00, a nakon toga pacijenti mogu da razgovaraju sa lekarom, koji, u slučaju da se radi o teškim slučajevima, daje nalog Hitnoj pomoći za njihovo zbrinjavanje”, rekla je Nešić.

Prema njenim rečima, pacijenti sa respiratornim infekcijama koje lekari pregledaju tokom dana u najvećem broju slučajeva odlaze svojim kućama sa oralnom terapijom, određeni broj pacijenata upućuje se u ambulantu Čair zbog primanja infuzione terapije, a jako teški pacijenti upućuju se na Kliniku za infektivne bolesti i Kliniku za plućne bolesti. 

Nešić je dodala da su za sva pitanja i informacije građanima Niša 24 časa dostupni telefoni kol centra Doma zdravlja Niš 0700/303-503 (na ovom broju postoji 20 telefonskih linija) i još četiri telefonske linije 018/503-736, 018/503-737, 069/4555 218 i 069/4555 168.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus