Direktor SZO u Srbiji: Nismo proglasili pandemiju, mi to ne radimo, samo koristimo tu reč…

0
Foto: Printscreen N1

Očekujemo drugi talas, jako bi mi bilo drago da grešim, ali plašim se da nećemo izbeći drugi talas i da će on doći, rekao je u Novom danu na TV N1 Marjan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

“Virus je ovde, cirkuliše, a osetljivo je na njega 90, 95 odsto ljudi”, kazao je on.

Studije pokazuju da je virus prošao kroz između pet do deset odsto stanovništva u zemljama koje su bile teško pogođene, dok u onima sa manje zaraženih, poput Slovenije ima manje od pet odsto onih koji su bili zaraženi. To znači da je preko 95 osetljivih, naveo je Ivanuša.

“Bojim se da nećemo izbeći drugi talas, nadam se da će biti što blaži, ali to ne znamo, treba da da smo spremni na najgore, a nadati se najboljem”, dodao je.

Kako je upozorio, nema dokaza da je virus izgubio na snazi.

Prema njegovim rečima, epidemija je još uvek relativno aktivna, bolje je i smiruje se, ali i 67 novih slučajeva znači da je relativno veliki broj i da u nekim sredinama ljudi ipak ne primenjuju mere koje bi zaštitile i njih i privredu.

“Smiruje se situacija i bilje je, ali virus je još uvek tu”, kaže Ivanuša.

On je upozorio i da se uglavnom ponašamo kao da opasnost nije prošla, a to nije dobro.

Govoreći o pojavi kavasaki sindroma kod neke dece, on je rekao da još nema detaljnih podataka o tome, ali da je velika verovatnoća da postoji veza sa COVID-19.

“Izgleda da se kod neke dece pojavio i nema drugog objašnjenja nego da bi mogao biti uzrokovan virusom korone, velika je verovatnoća da ta veza postoji, a analize se još rade”, naveo je.

Upitan kada bi SZO mogla da proglasi kraj pandemije, on je rekao da ta organizacija pandemiju nije ni proglasila.

“Proglasili smo javno zdravstveno vanredno stanje i to 30. januara. To što je generalni direktor SZO u martu počeo da koristi termin pandemija, to je naziv za epidemiju po čitavom svetu, ali mi ne proglašavamo pandemiju. Mediji prate svaku reč koju kaže SZO i odmah objave, u martu je epidemija proširena celim svetom i zato smo počeli da koristimo tu reč. Ali vanredna situacija je bila proglašena u januaru”, pojasnio je.

Govoreći o optužbama na račun Kine i radu SZO tokom pandemije, on je rekao da će analiza pokazati “šta se događalo i nije događalo”.

“Verujem da je SZO dobro radila. Istraga nije ni počela. To je zahtevan rad, ne očekujem nikakav rezultat ove godine, a i pandemija je i dalje u toku”, zaključio je gost.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus