Direktor Infektivne: “Bliži nam se scenario Italije i Španije, ako nastavimo ovako. Moram da idem da pomognem kolegama…”

3
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Sevanović rekao je da je ovo najgori dan za Srbiju od početka epidemije koronavirusa i da je on rezultat nepoštovanja mera i preporuka koje su davali.

“Ako nastavimo ovako bliži nam se scenario Italije i Španije. Olako smo shvatili opasnost”, istakao je Stevanović i dodao da ako se ovako nastavi ne postoji zdravstveni sistem koji će moći da kompenzuje toliki broj obolelih.

Dr Stevanović je obraćanje medijima završio rečima da mora da ide i da pomogne svojim kolegama koji su svakog dana pod maskama i skafanderima, dok epidemiolozi moraju da pokušaju da nađu kontakte svih novozaraženih.

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 115 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ukupno 23 osobe su preminule. Broj mrtvih povećan je za sedam u odnosnu na jučerašnji dan.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus


KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

3 KOMENTARA

  1. Sa nedelju dana zakašnjenja je obelodanjeno da imamo zaražene. Znači, ako doživimo bilo kakav loš scenario to može biti samo zbog tog prikrivanja. Ovakvu “predstavu” skoro nisam imala prilike da gledam. Celo ovo obraćanje je izrežirano. I ko gospodi daje za pravo da viče na narod! Sramota, stidite se!

  2. Definicija “najgoreg dana” ide u prilog najavi masovnijeg testiranja, te mislim da nije mesto panici, samo se zaraza stavlja u kontrolu. Iskreno, ja sam zapanjena kad sam shvatila da nisu zatvorili Adu i slicna mesta, vec narod okolo seta, a bilo je govora da ce parkove zatvoriti jos pre neki dan. Preptostavljam da doktorova izjava i ponasanje ide u prilog sto vlast hoce da uvede 24h zabrane kretanja, pa im treba argument od struke. I to je ok, samo da izadjemo iz ove situacije, ali ne treba optuzivati narod-odgovornost je obostrana. Za nedisciplinu naroda nemojmo zaboraviti informacije tipa “toplo/hladno” tj te zabrane/te daju da se setaju kerovi, te zabrane/te daju da stari ljudi izlaze. O slanju u shoppingu u Italiju da ne govorim, a sad iskacu slucajevi nakon povratka iz shopping-a i skijanja u Italiji (tj. 14-15 dana nakon obavljenog shoppinga). Ovo bi trebalo da ima dalekodosezne konsekvence po odgovorne u vlasti jer jer narod dovelo u stanje zablude. E, tu je bila ogromna nedisciplina vlasti i izgubilo se dragoceno vreme…sad je lako reci narod je kriv.

  3. E, pa postovani doktore, nemojte i Vi da jasete ovaj narod. Nije sve do neodgovornog naroda, ima nesto i do lelemuda iz vrha drzavnog aparata.
    Oni su lazirali datume prvog slucaja inficiranog, pravili redove za potpisivanje lista u vreme pocetka epidemije, pravili posete fabrici “Krusik” u Valjevu… Njihova zajebancija na TV je pomerila svaku granicu normalnosti ovog sludjenog i osiromasenog naroda.
    Ostanite strucni, jasni i dostojanstveni, kao sto ste bili prethodnih dana. Sasvim je jasno da ste u ovom momentu i vi taoci vlasti, da radite u nenormalnim i teskim uslovima.
    Ali nemojte po narodu!!!

Comments are closed.