“Deca u bolnici u proseku moraju da ostanu od 10 do 14 dana”: U KBC Dragiša Mišović porastao broj pozitivnih mališana na koronu

0
Profimedia

U odeljenju za decu u KBC Dragiša Mišović broj Covid pozitivnih mališana porastao je za nedelju dana, pa je tu hospitalizovano 44 deteta i 26 majki. Među pozitivnima je i šest beba, svi su u dobrom opštem stanju.

Rukovodilac tog odeljenja Olivera Ostojić kaže za RTS da je protekla noć bila mirna i da su imali dva prijema dece iz unutrašnjosti.

“Naši kapaciteti su već popunjeni”, kaže doktorka, dodajući da trećinu pacijenata čine deca iz Beograda, a dve trećina “pozitivna” deca iz unutrašnjosti. “Oni su tu sa svojim majkama, trudimo se da ih ne odvajamo, leže tu sa svojom decom, i to su naši pacijenti”, dodala je.

U KBC Dragiša Mišović je i šest beba koje su, kako prenosi dr Ostojić, dobro. “Četiri su starosti do šest meseci, a dva su neonatusa, svi su kovid pozitivna deca, bez simptoma, oni su dobro i čekamo njihove rezultate da ih pustimo kući”, dodala je.

Kapacitet ovog odeljenja u KBC je između 60 i 70 mesta, što je, navodi doktorka, več popunjeno sa 44 mališana i njihovim pratiocima.

Ideja je rukovodstva KBC da uključi i regionalne centre na dalje praćenje dece koja su sada u dobrom opštem stanju i koja bi mogla da odu u te regionalne centre.

“Deca u proseku moraju da ostanu 10, 12, 14 dana”, kaže doktorka, koja navodi da oni nisu teški pacijenti. “Imamo dva hronična pacijenta, jednu devojku dijabetičara, jednog onkološko-hematološkog pacijenta, u stabilnom su stanju i njihove osnove bolesti su stabilne”, dodala je.

Doktorka savetuje roditelje pa kaže da ne treba u ovoj pendemiji ignorisati ni temperaturu, ni curenje nosa ni kašalj, pogotovo kod dece koja dolaze iz “kovid pozitivnih sredina”.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus