“Deca mogu u vrtić bez testa na koronu, ali potrebna je potvrda pedijatra, ko nema zaštitnu opremu biće vraćen kući”

1
Foto: Profimedia

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, Slavko Gak, izjavio je za Tanjug da će roditelji morati da ispoštuju sve mere ukoliko žele da njihova deca borave u vrtiću od 11. maja

“Odlukom Vlade Srbije vrtići će ponovo početi da rade 11. maja, a propisano je 35 mera koje će morati da poštuju predškolske ustanove i roditelji koji će, ukoliko ne budu imali zaštitnu opremu kada dovode decu u vrtić, zajedno sa decom biti vraćeni kućama”, rekao je Gak navodeći da je, osim socijalne distance i nošenja zaštitne opreme, jedna od osnovnih mera da će sva deca morati da imaju potvrdu pedijatra da su zdrava.

“Nije potrebno da se deca testiraju na Kovid 19 i to je struka više puta rekla, ali je potrebno da od svog izabranog pedijatra donesu potvrdu da su zdrava. Ta procedura je uvek postojala, da kada dete odsustvuje više od pet dana, mora da se donese ta potvrda”, rekao je Gak.

Dodao je da će se kontrolisati da li se primenjuju propisane mere, te da će se učiniti sve da se, u objektima gde je to moguće, deca preuzimaju u dvorištima.

“Tamo gde to nije moguće, odnosno roditelji moraju da uđu u predškolsku ustanovu, izdali smo nalog da ko nema zaštitnu opremu neće moći da uvede svoje dete u vrtić i ti roditelji će sa svojom decom biti vraćeni kućama”, kazao je Gak.

Mere je, kažže, propisao Gradski zavod za javno zdravlje, a 80 odsto se primenjivalo i pre proglašenja epidemije Kovida 19.

Gak je apelovao na sve građane da se prilagode merama i poštuju ih, te dodao da će Grad Beograd, bez izuzetaka, insistirati da predškolske ustanove svaku meru ispošutuju u potpunosti jer je to bitno zbog bezbednosti i dece i zaposlenih.

Istakao je da će, ukoliko se u predškolskim ustanovama ne budu poštovale mere protiv direktora tih ustanova biti pokrenuti svi mogući disciplinski postupci u skladu sa zakonom, preneo je Blic.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Znaci, sada svi roditelji sa decom u dom zdravlja, da se svi lepo izmesamo i razmenimo sve sto imamo, i po neku Coronu usput da zakacimo.

Comments are closed.