Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je za N1 da se epidemiološka situacija u vezi sa koronavirusom u Nišu stabilizuje, ali da će biti potrebna cela naredna nedelja da se situacija na jugu Srbije stavi pod kontrolu.

Krizni štab saopštio je na konferenciji za medije u Beogradu da potencijal koronavirusa slabi u celoj zemlji, osim u okolini Niša gde se još uvek javlja nešto veći procenat onih koji su pozitivni od ukupnog broja testiranih.

Dr Tiodorović rekao je za N1 da se situacija na jugu Srbije stabilizuje, ali da će cela naredna nedelja biti potrebna da se stavi pod kontrolu.

„Ako sagledamo podatke na osnovu uzetih briseva i testiranja, može se videti da u odnosu na prošlu nedelju kad je bilo 40 do 44 odsto pozitivnih, sada imamo 10 do 12 odsto, što znači da se ipak stabilizuje. Malo su nam problematični dole jug – Leskovac, Vranje – i Bor koji ima jedno povećanje. Mislimo da će se i to staviti pod kontrolu, treba nam sigurno za tu stvar naredna nedelja. Cela naredna nedelja mora da bude vrlo oprezna“, poručio je.

Rekao je i da se najteži pacijenti sa jugoistoka zemlje i dalje šalju u Klinički centar u Nišu, ali i da se to polako smiruje zahvaljujući pretvaranju leskovačke bolnice u kovid bolnicu i skorom otvaranju kovid bolnice u Zaječaru.

Upitan da li je moguće da se mere u većem delu zemlje relaksiraju, a ostanu nešto strože na jugu, Tiodorović je rekao da je takav pristup nemoguć.

Kazao je da je situacija u Vojvodini nešto bolja zbog manjeg priliva ljudi iz inostranstva u odnosu na ostatak zemlje, kao i da će se smanjenje intenziteta koje se trenutno beleži u severnoj pokrajini i glavnom gradu, polako širiti i na ostatak zemlje.

Istakao je, međutim, da je važno pratiti i razvoj situacije u susednim zemljama, npr. Rumuniji gde je došlo do povećanja broja obolelih.

„Svi zajedno moramo da posmatramo situaciju. Granice su zatvorene, ali moramo razmišljati zajedno, ceo Balkan mora imati jedinstvenu strategiju“, smatra Tiodorović.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.