Od koronavirusa SARS-CoV-2 umire nešto manje žena nego muškaraca, i svi podaci pokazuju da imaju veću verovatnoću da će preživeti Covid-19. Lekari su postavili pitanje zbog čega, i da li su u pitanju hormoni, piše Njujork tajms. Sada naučnici na obe američke obale pokušavaju da provere ovu hipotezu (koja je mogla da se čuje i na srpskoj konferenciji za štampu kada je ženama pominjan šoping u Italiji, jer ih štiti estrogen).

Prošle nedelje su lekari sa Long Ajlenda počeli da estrogenom leče pacijente od Covid-19, pokušavajući da im poboljšaju imunitet, a sledeće nedelje će lekari u Los Anđelesu zapčeti lečenje pacijenata muškog pacijenata drugim hormonom koji dominantno imaju žene, progesteron, koji ima protivupalna svojstva i potencijalno može da spreči štetne reakcije imunskog sistema.

„Postoji upečatljiva razlika između broja muškaraca i žena na odeljenju intenzivne nege, a muškarci očigledno prolaze gore“, rekla je dr Sara Gandehari, pulmolog i lekar intenzivne nege iz Cedars-Sinaj bolnice u Los Anđelesu, koja i vodi ovu studiju. Ona tvrdi da je 75 odsto pacijenata na respiratorima na intenzivnoj nezi su muškarci.

I trudnice, koje kako to lekari kažu obično imunokompromitovane, ali imaju visok nivo estrogena i progesterona, obično imaju blaži tok bolesti.

„Dakle, nešto ima u tome da je žena zaštićenija, a nešto u trudnoći štiti, i zbog toga moramo da razmišljamo o hormonima“, kaže dr Gandehari.

Neki stručnjaci, koji proučavaju razlike u imunitetu žena i muškaraca, upozoravaju, međutim, da hormoni verovatno neće biti „srebrni metak“ za koronu, čak i starije žene sa Covid-19 bolje prolaze u odnosu na muškarce svojih godina, a one imaju drastično niži nivo hormona, koji se smanjuju nakon menopauze.

Prva ispitivanja estrogena započeta su u Univerzitetu Stoni Bruk na Long Ajlendu, proizašla iz sličnog zapažanja, rekla je dr Šeron Načman, glavna naučnica u ovom istraživanju, koja je ideju pripisala dr Entoniosu Gasparisu. Ona kaže da je već započet proces s jednim pacijentom prošle nedelje, a da će prvi rezultati biti dostupni za nekoliko meseci.

Jaz u razlikama po sportnosti od Covid-19 viđeno je odmah na početku epidemije u Kini, čiji izveštaji ukazuju da je stopa smrtnosti kod muškaraca bila viša, ali je objašnjavana zbog većeg broja pušača među muškarcima. Ali, rezultati su bili konzistentni u drugim zemljama, na primer prvo u Italiji, i sada u Njujorku, gde je skoro duplo više umrlih muškaraca nego žena od Covid-19.

Naučnici koji proučavaju tu razliku među polovima kažu da biologija ima uticaja na imunitet, ali i faktori ponašanja su u igri. Na primer, muškarci puše više skoro u svim zemljama, muškarci manje peru ruke, takođe. Kako se čini da žene imaju jači imunski sistem, kažu ovi stručnjaci, uzroci su složeniji, s više faktora u igri, a hormoni su samo deo šire slike.

Ako bi samo estrogen bio taj faktor, ili glavni faktor, onda bi starije žene sa Covid-19 prolazile loše isto kao i muškarci, jer ženski reproduktivni hormoni opadaju posle menopauze, kaže naučnica Sabra Klejn, koja proučava polne razlike u slučaju virusnih infekcija i odgovor na vakcinaciju u Džon Hopkins školi javnog zdravlja.

Ali, to nije slučaj, kaže ona.

„Stariji muškarci su i dalje nesrazmerno više pogođeni i to sugeriše da bi trebalo da bude nešto genetski, ili nešto drugo, ne samo hormonalno.“

„Estrogen ima svojstva modulacije imuniteta, nemojte me pogrešno shvatiti“, kaže ona. „Mogli biste da imate blagotvoran efekat i za muškarce i za žene. Ali, ako se žene od 93 godine bolje oporavljaju, sumnjam da su u pitanju hormoni.“

Istraživanja su pokazala da estrogen može, na primer, da utiče na protein poznat kao enzim koji pretvara angiotenzin (ACE2). Koronavirus baš koristi ACE2 receptore na površinama ćelija da prodre u njih, a ACE2 je drugačije regulisan kod muškaraca i žena, rekla je Ketrin Sendberg, direktorka Centra za proučavanje polnih razlika kada je u pitanju zdravlje, starenje i bolesti na Univerzitetu Džordžtaun. U studijama na pacovima, dr Sendberg i njene kolege pokazale su da estrogen može da smanji ekspresiju proteina ACE2 u bubrezima životinja, pa je moguće da na isti način hormon redukuje ekspresiju ACE“ kod muškaraca.

Dr Nahman kaže: „Možda ne možemo da razumemo kako tačno estrogen deluje, ali možda možemo da vidimo kako to funkcioniše kod pacijenta“, i dodaje da estrogen ima složenu ulogu, kako u ranom imunološkom odgovoru da bi mogao dapomogne u uklanjanju virusne infekcije, tako i u sekundarnom odgovoru na njegovo „izbacivanje“ i oporavak, što inače može da preraste u oluju citokina.

Ispitivanje u Stoni Bruku sprovodi se na 110 pacijenata koji dolaze u hitnu pomoć sa simptomima groznice, kašlja, nedostatka daha ili upale pluća i koji su pozitivni na Covid-19 ili se pretpostavlja da imaju ovu bolest, sve dok im nije potrebna intubacija.

Ispitivanje je za odrasle muškarce kao i za žene starije od 55 godina jer imaju nizak nivo estrogena. Polovina učesnika će dobiti flaster estradiola tokom jedne nedelje, dok će druga polovina da služi kao kontrolna grupa, a istraživači će da ih prate da vide da li estrogen smanjuje ozbiljnost bolest.

Studija u Cedars-Sinaju je manja, sa 40 ispitanika, i sve su muškarci, od kojih će polovina predstavljati kontrolnu grupu. Mogu da učestvuju samo oni smešteni u bolnice sa blagom do umerenom bolešću a koji su pozitivni na Covid-19 (pacijenti sa određenim stanjima, kao što su problemi sa krvnim ugruškom, isključeni su iz ispitivanja).

Pacijenti će dobijati dve injekcije progesterona dnevno tokom pet dana. Pratiće se njihovo stanje, potrebe za kiseonikom, i da li će im biti potrebna intezivna nega ili mehanička ventilacija, i to će se porediti sa pacijentima u kontrolnoj grupi.

Istraživači iz Los Anđelesa polažu nade u progesteron, pre nego u estrogen jer su istraživanja pokazala da ovaj hormon smanjuje protivupalne imunološke ćelije i pomažu onima koje se bore protiv upala, kaže dr Gandehari. Hipoteza je da će progesteron sprečiti ili ublažiti štetnu prekomernu reakciju imunološkog sistema zvanu oluja citokina i smanjiće verovatnoću razvoja akutnog respiratornog distres sindroma.

Smatra se da su oba hormona bezbedna, posebno ako se koriste u kraćem vremenskom periodu. Učesnici će biti upozoreni na moguće neželjene efekte koje bi mogle da se jave kod mnogih muškaraca, kao što su osetljivost grudi ili talasi vrućine.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.