Da li će se Leskovcu desiti još jedna “Jura”: “Menadžerka krila da je zaražena, bila u kontaktu sa mnogima u fabrici i van nje…”

0
Foto: Profimedia

Od 147 testiranih Leskovčana samo je jedan bio pozitivan na virus korona, pokazuju poslednji rezultati, a u pitanju je jedna od menadžerki britanske kompanije “Aptiv pakard”, saopštio je danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

On je u izjavi novinarima stanje u toj britanskoj kompaniji za proizvodnju elektroinstalacija uporedio sa onim koje je donedavno bilo u južnokorejskoj fabrici “Jura”.

“Sada situacija u ‘Aptivu’ preti da postane kao što je bilo u ‘Juri’, gde smo taman stišali virus”, kazao Cvetanović i dodao da je zbog obolele menadžerke 70 radnika iz fabrike i van nje stavljeno u izolaciju. 

Cvetanović je rekao da je ta menadžerka krila da je zaražena virusom i da je u međuvremenu bila sa mnogo ljudi u kontaktu, kako u fabrici, tako i van nje.

“Eto šta neodgovornost jedne osobe može da donese. Mi smo bili spremni da kao lokalna samouprava Aptivu uručimo zahvalnicu za odgovorno ponašanje u vreme epidemije, ali evo šta se desilo”, nije krio ogorčenje Cvetanović.

Ovo je drugi slučaj oboljevanja od COVID-19 u “Aptiv pakardu” od proglašenja epidemije u Srbiji.

Prvi slučaj zabeležen je početkom aprila meseca, a 30 osoba koje su bile u kontaktu sa obolelim je stavljeno u izolaciju.

Kompanija je odmah zatvorila fabriku na mesec dana, a radnici su primili mesečne zarade kao da su radili.

Prema navodima zaposlenih, menadžent “Aptiv pakarda” je radnicima obezbedio sva zaštitna sredstva, računajući i vizire i naočari, a sredstva za dezinfekciju su bila dostupna “na svakom moraku”.

 “Dok smo bili na plaćenom odsustvu u fabrici je radio SOS telefon na kome je svako od zaposlenih mogao da zatraži bilo koju vrstu pomoći”, navela je za agenciju Beta jedna od radnica. 

Od početka epidemije u Leskovcu koronavirusom su bile zaražene 464 osobe, a u Jablaničkom okrugu 639, prema poslednjim dostupnim podacima.

Jučerašnji dan bio je prvi dan od kada se vrši testiranje u Leskovcu bez pozitivnih slučaja, budući da je svih 70 uzoraka uzetih briseva bilo negativno.

Takođe, prema juče saopštenim podacima, broj pacijenata u leskovačkoj kovid bolnici bio je 42, od kojih je troje iz “Jure”, što je u odnosu na pre nedelju dana smanjenje za više od 50 odsto.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus