“COVID-19 odgovara uzorku uzetom iz pećine u Kini 2013. ali ga je sa slepog miša na čoveka preneo posrednik…”

0
FILE - In this Wednesday, March 11, 2020 file photo, a technician prepares COVID-19 coronavirus patient samples for testing at a laboratory in New York's Long Island. Wide scale testing is a critical part of tracking and containing infectious diseases. But the U.S. effort has been plagued by a series of missteps, including accuracy problems with the test kits the CDC sent to other labs and bureaucratic hurdles that slowed the entrance of large, private sector labs. (AP Photo/John Minchillo)

Piter Dasak, američki zoolog i predsednik organizacije “EcoHealth”, specijalizovane za otkrivanje novih virusa i sprečavanja pandemije, proteklih deset godina vrši analize nad slepim miševima u Aziji, tragajući za novim vrstama koronavirusa.

Dasakovi nalazi su poslužili sa formiranje baze podataka o životinjskim virusima iz kojih naučnici mogu predvideti potencijalnu novu pandemiju, prenosi CNN.

“Prikupili smo više od 15.000 uzoraka slepih miševa, što je dovelo do identifikacije oko 500 novih koronavirusa”, rekao je Dazak.

Pre epidemije SARS virusa 2003. godine, istraživanje koronavirusa nije privlačilo mnogo pažnje i do tada su identifikovana samo dva – po ljude opasna – koronavirusa.

Međutim, tragajući za poreklom virusa SARS, Dazak je sa svojim timom do sada otkrio još pet novih vrsta koronavirusa, među kojima je i aktuelni COVID-19.

Kada se pojavio virus COVID-19, virusolozi iz Vuhana su uporedili DNK lanac COVID-19 sa postojećom bazom podataka koronavirusa.

“COVID-19 je odgovorao uzroku uzetom iz pećine u Kini iz 2013. Procenat poklapanja je bio 96,2 odsto”, rekao je Dasak.

To znači da je virus iz 2013. bio predak virusa koji je izazvao pandemiju ili njegov bliski srodnik.

“Veoma je verovatno da je virus od slepog miša do ljudi prenet preko neke druge životinje, što objašnjava razliku u genomu od 3,8%”, rekao je Dazak.

Kada istraživači prikupe uzorke, lanci virusne DNK se upoređuju sa bazom podataka svih poznatih ljudskih i životinjskih virusa u američkom Nacionalnom centru za biotehnološke inforamcije.

“Ako se kod novog uzorka više od 20% DNK lanca razlikuje od već poznatih primeraka, virus se smatra novim”, rekla je virusolog sa Univerziteta u Bangkoku Suparon Vačarapruksade.

Osim što pružaju uvid u poreklo COVID-19, ‘lovci na viruse’ takođe mogu pomoći u predviđanju naredne velike pandemije, tako što timovi virusologa analiziraju podatke prikupljene sa terena i utvrđuju koji se virusi najverovatnije mogu proširiti i na ljude.

Takođe, analize sa terena mogu pomoći u istraživanju potencijane vakcine protiv koronavirusa.

“Uzorci krvi uzeti iz slepih miševa sadrže i antitela za borbu protiv virusa. Oni bi mogli poslužiti za razvoj vakcine ili tretmana plazme u lečenju koronavirusa”, rekla je Vang Linfa, virusolog i profesorka Univerziteta u Singapuru.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus