Čovek koji je osmislio švedski model borbe protiv COVID-19: “Jedina razlika između nas i drugih je to što nismo koristili naredbe, nego savete…”

0
Profimedia

Proglasiti uspeh ili neuspeh u borbi sa koronavirusom u ovom trenutku, to ne kao da ste proglasili pobedu u Drugom svetskom ratu 1942. godine.

U to se uzda glavni Švedski epidemiolog Anders Tegnel koji tvrdi da će vreme pokazati čiji je model najuspešniji.

Njegova strategija od početka pandemije provlači pažnju koja ne jenjava kako prolazi vreme. Svaka promena provlači još više ljudi.

S obzirom na to da Švedska ima oko 200 preminulih na milion stanovnika, a najbliži susedi oko 70 žrtava na isti broj, postavlja se pitanje šta je tačno Švedski cilj.

“Cilj nam je, kao i svima da izravnamo krivulju. Samo što mi to nismo uradili nikakvim naredbama, već preporukama, uzdajući se u to da će ljudi preporuke uvažiti. Prema našim zakonima i tradiciji svaki pojedinac je odgovoran za očuvanje zdravlja i na to računamo”, tvrdi Tegnel.

Njegov prethodnik na poziciji državnog epidemiologa doktor Gesicki, tvrdi da je “cunami vrlo blage bolesti zahvatio Evropu” i ističe da je zaokret Velike Britanije sve promenio.

“Oni su na početku doneli slične mere kao mi, što nam je dalo kredibilitet, a onda su odlučili da naprave zaokret”, tvrdi Gesicki.

Tegnel ističe da je jedina greška napravljena u sistemu staračkih domova.

“Tu smo napravili lošu procenu i nismo procenili da u sistemu postoji velika greška. Nismo uspeli da zaštitimo starije ljude, što je bio jedan od glavnih ciljeva. Ipak, vidimo se za godinu dana da uporedimo rezultate”, zaključuje Tegnel.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus