CNN: Kina ograničila objavljivanje istraživanja o poreklu koronavirusa

0
Ilustracija, foto: Profimedia

Kina je ograničila objavljivanje akademskih istraživanja o poreklu novog koronavirusa – ukazuju direktiva centralne vlasti i obaveštenja dva kineska univerziteta, koja su uklonjena sa interneta, piše CNN.

Po novoj politici, prenela je američka TV CNN, svi akademski radovi o Covid-19 biće pre objavljivanja podvrgnuti dodatnoj proveri i moraju ih odobriti zvaničnici centralne vlasti, pisalo je u sada izbrisanim postovima.

Čini se da je pojačani nadzor najnoviji napor kineske vlasti da kontroliše izveštaje o poreklu pandemije korona virusa koji je, od decembra, kada se pojavio u kineskom gradu Vuhanu, odneo širom sveta više od 100.000 života i od kojeg se razbolelo 1,7 miliona ljudi.

Od kraja januara, kineski istraživači su u uticajnim medjunarodnim medicinskim časopisima objavili niz studija o Covid-19. Neka otkrića o ranim slučajevima koronavirusa, kao što je o tome kada je prvi put prešao s čoveka na čoveka, pokrenula su pitanja u vezi sa zvaničnom državnom računicom Kine o izbijanju epidemije i izazvala kontroverzu u kineskim društvenim medijima. Ali sada izgleda da kineska vlada zaoštrava kontrolu objavljivanja istraživanja o Covid-19.

Jedan kineski istraživač koji je govorio pod uslovom anonimnosti zbog straha od odmazde, rekao je da je taj potez zabrinjavajući i da će verovatno omesti važna naučna istraživanja. “Mislim da je to koordinirani napor kineske vlasti da predstavi da epidemija ne potiče iz Kine”, rekao je taj istraživač za CNN.

CNN je od Ministarstva spoljnih poslova Kine zatražio odgovor, ali ga nije dobio. Po direktivi Odeljenja Ministarstva prosvete, zaduženo za nauku i tehnologiju, “mora se strogo i čvrsto upravljati akademskim člancima o traganju za poreklom virusa”. Ta direktiva predviđa slojeviti niz odobrenja za te radove, počevši od akademskih odbora na univerzitetima.

Zatim radove pregleda Odeljenje za nauku i tehnologiju pri Ministarstva prosvete, koje potom članke prosledjuje radnoj grupi pri Državnom savetu radi provere. Tek pošto univerziteti dobiju odgovor te radne grupe, radovi se mogu dostaviti časopisima. Pritom će se procenjivati i “akademska vrednost” studije i da li je “vreme za objavljivanje”, pisalo je u direktivi donetoj na osnovu uputstava sa sastanka 25. marta radne grupe Državnog veća za sprečavanje i kontrolu Covid-19.

Kineski zvaničnici više puta su naglašavali da nema zaključka o tačnom poreklu virusa

U petak, kada je taj dokument objavljen na veb-stranici Univerziteta Fudan u Šangaju, jednom od vodećih u Kini, CNN je pozvao Ministarstvo prosvete koje je potvrdilo da jeste izdalo takvu direktivu. Ali osoba u Ministarstvu koja je odbila da se predstavi, rekla je da “to ne bi trebalo da bude objavljeno – to je interni dokument”.

Nekoliko sati kasnije, stranica Univerziteta Fudan je oborena. Slično obaveštenje o dodatnom ispitivanju akadamskih radova o Covid-19 objavio je Univerzitet za geonauku u Vuhanu, ali je ta stranica izbrisana. Krajem decembra Vuhan je izvestio o prvim slučajevima koronavirusa, koje su vlasti povezale s pijacom morskih plodova. Naučnici i u Kini, i na Zapadu, rekli su da je verovatno da je virus stigao od slepih miševa i prešao na ljude preko nekog posrednika, baš kao i njegov “rođak” koji je izazvao epidemiju SARS-a 2002. i 2003. godine.

Međutim, čini se da su delovi kineskih društvenih medija, a čak i vlast, pokrenuli zajedničku kampanju kako bi osporili takvo poreklo virusa. Kineski zvaničnici i državni mediji više puta su naglašavali da nema zaključka o tačnom poreklu virusa. Prošlog meseca Žao Lidjian, portparol Ministarstva spoljnih poslova, na Tviteru je izneo teoriju zavere da je virus poreklom iz SAD i da ga je u Kinu donela američka vojska.

Jandžong Huang, stručnjak za javno zdravstvo pri Savetu za spoljnopolitičke odnose u Vašingtonu, rekao je da je poreklo koronavirusa u Kini politički osetljiva tema.

“Ne čudi što vlada nastoji da kontroliše naučna istraživanja o tome tako da se ne ospori njena priča o poreklu virusa i o odgovoru vlasti na krizu”, rekao je profesor Huang za CNN. “Opasnost je da kada je naučno istraživanje potčinjeno potrebama vlasti, to dodatno potkopava verodostojnost vladinog narativa, čineći ubedljivijim optužbe da nema dovoljno izveštavanja o pandemiji i da se objavljuju dezinformacije”, rekao je on.

Jedan kineski istraživač koji je zatražio anonimnost, rekao je da bi novim ograničenjima Peking mogao sasvim suzbiti istraživanja korona virusa koja su u suprotnosti sa zvaničnim tvrdnjama. On je zato naglasio da je “važno da medjunarodna naučna zajednica shvati da je bilo koji časopis ili rukopis bilo koje kineske istraživačke institucije na neki način proveren kod vlade”, preneo je CNN.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus