Čišćenje javnog toaleta kazna za nepoštovanje propisa o koronavirusu: Nosi se i prsluk, da se vidi ko krši pravila u Indoneziji…

0
Profimedia

Indonežanima koji krše pravila uvedena u borbi protiv koronavirusa u Džakarti, preti neobična kazna, a to je čišćenje javnih toaleta i nošenje posebnog prsluka kako bi ostali građani videli da su kažnjeni.

Čišćenje toaleta nalazi se na spisku kazni za nepoštovanje mera u Džakarti. Izlazak na ulicu bez maske kažanjava se sa 250.000 rupija (15,50 evra), a građani koji se okupljaju, moraće da čiste javne i toalete raznih javnih institucija. Uz to će morati da nose prsluk kao znak da su kažnjeni.

Firme u kojima zaposleni zaboravljaju da zatvore vrata za sobom ili krše pravila zaštite javnog zdravlja mogu da dobiju kazne do 50 miliona rupija (oko 3.100 evra), navodi se u propisima.

Vlasti Džakarte sa oko 30 miliona stanovnika, uvele su u aprilu delimičan karantin zbog epidemije koronavirusa. Drugi indonežanski gradovi su uveli slične mere, ali su kršenja vrlo česta. Tokom vikenda u Džakarti se okupilo nekoliko stotina ljudi protestujući zbog zatvaranja jednog restorana brze hrane.

U Indoneziji je zvanično od koronavirusa zaraženo 14.479 osoba od kojih je preminulo 1.007. Međutim, pretpostavlja se da je broj zaraženih mnogo veći u zemlji sa više od 260 miliona stanovnika.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus