Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da je Srbija nabavila 480 novih respiratora kao i da se očekuje dolazak u zemlju još najmanje 12 aviona koji će dopremiti medicinsku i zaštitnu opremu.

Ona je za televiziju Pink kazala da je Srbija u danima pre 6. marta, kada je registrovan prvi slučaj korona virusa u zemlju, uspela da obezbedi da 20 transportnih aviona dopremi medicinsku i zaštitnu opremu koju je država platila ili dobila kao donaciju.

„Do sada je sa avionom koji je sinoć stigao iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ukupno osam aviona sletelo u Beograd sa tom opremom. Očekujem još najmanje 12 aviona jer sada ulazimo u verovatno najteže dve nedelje“, kazala je premijerka.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-428-od-26-marta-do-2-aprila/?fbclid=IwAR0lxUdPUxBQ6anyZLiOr5WnaL4O9O7l3-wPke-p_LGb4kRFl0AvcLF_lLQ

Ona je rekla da je trenutno u Srbiji 741 osoba pozitivna na koronavirus, da je 55 osoba na respiratorima, da je 13 preminulih a da su izlečene 54 osobe.

„Zadovoljna sam dosadašnjom borbom, to je pravi rat protiv nevidljivog neprijatelja, samim tim i teži. Sad se ta borba usložnjava i vodi na više frontova. Svaka čast medicinskom osoblju, lekarima, sestrama i tehničarima koji su na prvoj liniji fronta i koji se bespoštedno bore 24 časa dnevno“, kazala je premijerka.

Po njenim rečima, zdravstveni sistem Srbije se i u četvrtoj nedelji epidemije koronavirusa drži a nema ni nestašicau prodavnicama, za razliku od zdravstva mnogo bogatijih evropskih država.

Navodeći da su danas prva 33 pacijenta sa lakšim simptomima prebačeno iz KBC Dragiša Mišović u privremenu bolnicu na beogradskom sajmu, premijerka je kazala da sutra popodne očekuje da budu spremne i privremene bolnice u niškom Čairu i u novosadskom Spensu.

„Oslobodili smo 33 postelje u KBC Dragiša Mišović za teže bolesnike. One će biti vredne kao zlato u narednim nedeljama. Oslobadjamo kapacitete, tako imamo bolji način da se borimo sa ovim“, rekla je premijerka.

Najavila je da će okončanju epidemije koronavirusa, uputiti inicijativu Skupštini Srbije da se izgradi spomenik zahvalnosti Kini na iskazanom prijateljstvu i solidarnosti.

„Bez Kine mi bismo već bili na kolenima. Broj ljudi koji je zaražen i brzina širina virusa toliko je dramatična da je pritisak na zdravsteni sistem takav da se mnogo bogatije zemlje slamaju“, navela je premijerka.

Pozvala je još jednom građane da ozbiljno shvate preporuku da ostanu kod kuće, navodeći da je juče bila „malo deprimirana“ kada je videla koliko je građana šetalo parkovima i gradskim ulicama.

„Neozbiljnim ponašanjem direktno ugrožavate živote hroničnih bolesnika i starijih gradjana, jer onda je manje respiratora raspoloživo. Neodgovornost koju smo juče videli je za mene ljudski poražavajuća“, kazala je premijerka i dodala da će u slučaju potrebe, država uvesti i restriktivnije mere kako bi bili spašeni životi ljudi.

(Beta)

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.