Brisel preporučio produženje zabrane za ulazak u EU do 15. maja

0
Foto: Profimedia

Evropska komisija je danas pozvala države članice EU da zabranu ulaska u EU državljana trećih zemalja produže do 15. maja kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Ograničenja se odnose na sve čija se putovanja ocene kao “manje važna”.

“Komisija poziva na koordinirani pristup ovom produženju, jer delovanje na spoljnim granicama može biti delotvorno samo ako ga sprovedu sve zemlje članice EU i Šengena, s istim datumom završetka i na jedinstven način”, navodi se u izjavi.

Ulazak u Šengensku zonu je ograničen 17. marta, na 30 dana.

Zatvaranje spoljnih granica EU i Šengenskog prostora ima niz izuzetaka: evropski državljani i njihove porodice, osobe s trajnom dozvolom boravka, diplomate, medicinsko i neko drugo osoblje, prekogranični radnici.

Ova mera obuhvata ukupno 30 zemalja, uključujući Švajcarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn.

“Iako su početni rezultati ohrabrujući, produženje ograničenja putovanja neophodno je kako bi se nastavilo sa smanjenjem rizika od širenja bolesti”, izjavio je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinjas u saopštenju.

Evorpska komisija potrebu da se zabrana produži opravdava “stalnim porastom broja novih slučajeva i umrlih u EU, kao i napredovanjem pandemije izvan nje”, posebno u zemljama odakle milioni ljudi obično putuju u EU.

“Od početka primene te mere sredinom marta, avionski putnički saobraćaj smanjen je na gotovo nulu, a preostali letovi su uglavnom ograničeni na prevoz robe i repatrijaciju”, rekla je Evropska komisija.

Poverenica za unutrašnje poslove Ilva Johanson je naglasila da je koordinacija država-članica neophodna i “na unutrašnjim granicama kako bi se osiguralo da naše unutrašnje tržište i dalje pravilno funkcioniše, i da neophodni proizvodi, kao što su hrana, lekovi i sredstva za zaštitu, mogu stići do odredišta bez kašnjenja”.

Radi suzbijanja širenja virusa mnoge zemlje EU su ponovo uspostavile privremenu graničnu kontrolu odstupajući time od slobodnog kretanja unutar Šengenskog prostora.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus