“Bio je bolestan 15 dana, supruga mu je radila sa Kinezima…”: Francuska otkrila slučaj koronavirusa još iz decembra

0
Beta - AP Photo/Michel Euler, FILE

Francuska bolnica koje je testirala stare uzorke pacijenata sa upalom pluća otkrila je da je lečila osobu zaraženu koronavirusom već 27. decembra, skoro mesec dana pre nego što je Francuska potvrdila svoje prve slučajeve COVID-19, preneo je Gardijan.

Doktor Ive Koen, šef reanimacije u bolnicama “Avisen i Žan Verdije” u severnom predgrađu Pariza, rekao je za BFM TV da su naučnici ponovo pregledali uzorke 24 pacijenta lečenenih u decembru i januaru koji su negativno testirani negativno na grip.

“Od 24, imali smo jednog koji je bio pozitivan na COVID-19 27. decembra”, rekao je on.

Svi uzorci su prvobitno prikupljeni za otkrivanje gripa pomoću PCR testova, što je isti postupak koji se koristi za otkrivanje prisustva koronavirusa. Svaki uzorak testiran je nekoliko puta kako bi se izbegle greške, dodao je on.

U Francuskoj je od 1. marta od posledica koronavirusa preminulo skoro 25.000 ljudi. Ta zemlja je potvrdila svoja prva tri slučaja koronavirusa 24. januara, uključujući dva pacijenta u Parizu i jednog u Bordouu na jugozapadu.

Znati ko je “nulti pacijent” zaražen koronavirusom ključan je za razumevanja načina na koji se virus širi, ali Koen je rekao da je prerano za zaključak da li je taj pacijent kod kog je novim istraživanjem 27. decembra otkriven koronavirus bio “nulti”.

On je dodao da je pacijent preživeo i da je sprovedena prva istraga da bi se utvrdila prva infekcija.

“Bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoju decu, ali ne i suprugu koja radi u supermarketu”, rekao je on.

“Bio je šokiran. Nije razumeo kako je zaražen. Slagali smo slagalicu, ali on nije putovao nigde. Jedini kontakt koji je imao bio je sa suprugom”, rekao je doktor.

Njegova supruga radi u prodavnici i prodaje suši, blizu kolega kineskog porekla, rekao je Koen. Nije jasno da li su te kolege putovale u Kinu, a lokalna zdravstvena uprava trebalo bi da sprovede istragu, dodao je doktor.

“Mi se pitamo da li je ona bila bez simptoma”, rekao je. “Možda je reč o ‘nultom pacijentu’, ali možda postoje i drugi. Svi negativni PCR testovi za pneumoniju moraju se ponovo testirati”, rekao je doktor Ive Koen.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus