“Bilo bi ludilo odbaciti to postignuće dozvoljavanjem drugog udara zaraze…”: Džonson objavio ublažavanje nekih mera u Britaniji

0
Foto: Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson objavio je odluku o blagom ublažavanju zabrana uvedenih zbog pandemije i izneo plan vlade o postepenom ukidanju ograničenja u narednim mesecima.

U televizijskom govoru, Džonson je sinoć rekao Britancima da oni koji ne mogu da rade od kuće, kao što su građevinski i proizvodni radnici, “treba da budu aktivno ohrabreni da idu na posao” od sutra.

Međutim, Džonson je kazao da oni ne treba da koriste javni prevoz i da na poslu budu daleko jedni od drugih.

Naveo je da će od srede biti ukinuto ograničenje rekreacije napolju jedanput dnevno.

Moći će i da se sunčaju, da putuju automobilom do drugih gradova i da se bave sportom, ali samo s članovima istog domaćinstva.

Džonson, koji se nedelju dana lečio u bolnici od bolesti COVID-19, naglasio je da na javnom mestu svako i dalje mora poštovati pravilo držanja rastojanja od drugih ljudi i da će biti povećane kazne ako se to pravilo krši.

Naveo je da je njegova vlada mogla da ublaži neka ograničenja jer opadaju i broj smrtnih slučajeva od posledica zaraze koronavirusom i broj zaraženih pacijenata koji se primaju u bolnice.

Rekao je i da bi bilo “ludilo sada odbaciti to postignuće dozvoljavanjem drugog udara (zaraze)”.

Džonson je predstavio “uslovni plan” popuštanja drugih ograničenja u narednim mesecima i najavio mogućnost povratka mlađe dece u školske klupe 1. juna.

Naveo je da se nada da će više javnih mesta moći da bude otvoreno mesec dana kasnije, pod uslovom da su bezbedna i da primenjuju pravila “socijalnog distanciranja”.

Britanska vlada je 23. marta uvela oštru zabranu izlaženja na polje i kretanja koja je doprinela suzbijanju virusa, ali ipak ta zemlja ima najviše smrtnih slučajeva od koronavirusa, posle SAD.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Velikoj Britaniji kod više od 219.000 ljudi, od kojih je preminulo nešto manje od 32.000.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus