Lucky Strike: BAT najavio da vakcina stiže u junu, proizvodiće se do tri miliona doza nedeljno koje će biti neprofitne

0
Foto: Profimedia

Biotehnološka kompanija Kentaki BioProcesing (KBP), koja posluje u okviru Britiš Ameriken Tobako Grupe (BAT), počela je da radi na razvoju vakcine protiv novog COVID-19 virusa i trenutno je u fazi predkliničkog ispitivanja, ističe se u današnjem saopštenju BAT, preneo je Njujork tajms i mediji širom sveta.

BAT, proizvođač cigareta Lucky Strike i Dunhill saopštio da radi na potencijalnoj vakcini protiv COVID-19 koristeći proteine izdvojene iz listova duvana.

Ukoliko testiranja pokažu dobre rezultate, dodaje se u saopštenju, kompanija veruje da bi, uz pomoć partnerskih kompanija i vladinih agencija, proizvodnja između jednog i tri miliona vakcina nedeljno mogla da počne već od juna. Kako se napominje, kompletan projekat razvoja vakcina biće isključivo neprofitnog karaktera.

Za razvoj vakcine korišćena je BAT-ova tehnologija ubrzanog rasta duvana, koja je pokazala brojne prednosti u odnosu na klasičnu tehnologiju razvoja vakcina, naglašava se u saopštenju. Potencijalno je sigurnija, jer ne nosi patogene koji mogu da izazovu bolest kod ljudi, navodi se u saopštenju i objašnjava da je brži razvoj omogućen zahvaljujući tome što se u sadnici duvana sadržaj vakcine akumulira znatno brže.

Prema saopštenju, za razliku od tradicionalnih vakcina koje često zahtevaju hlađenje, formula koju BAT razvija ostaje stabilna na sobnoj temperaturi. Kompanija BAT preuzela je KBP 2014. godine da bi koristila njene jedinstvene tehnologije ekstrakcije duvana u razvoju nove kategorije proizvoda koje su, za razliku od cigareta, lišene sagorevanja duvana. Dodatno, KBP je bila jedna od retkih kompanija koja je te iste godine uspela da razvije efikasan tretman protiv ebole.

„Verujemo da smo napravili značajan iskorak, koristeći tehnologiju ubrzanog rasta duvana i otvoreni smo za saradnju sa vladama i vladinim agencijama koje mogu da pomognu u borbi protiv COVID-19“, izjavio je Dejvid O’Rili, direktor naučnih istraživanja u kompaniji BAT”.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?