Austrija spremna da uputi pomoć Srbiji u borbi protiv koronavirusa: Ponuđeno i lečenje teških pacijenata…

0
Foto: Profimedia

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je sa austrijskim kolegom Aleksanderom Šalenbergom (Alexander Schallenberg) o bilateralnoj saradnji tokom epidemije koronavirusa, saopštilo je jutros Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i dodalo da je Austrija spremna da uputi pomoć Srbiji.

Ministri su razgovarali o pandemiji koronavirusa i merama koje dve vlade preduzimaju u cilju zaštite ljudskih života i efikasnog prevazilaženja posledica epidemije.

Šalenberg je istakao da je u situaciji u kojoj su sve zemlje fokusirane na borbu sa koronavirusom, saradnja sa Zapadnim Balkanom i dalje visoko na listi prioriteta Austrije.

Najavio je pomoć koju je Austrija spremna da uputi Srbiji u vidu medicinske opreme i sredstava za opremanje privremenih bolnica. Takodje, ponudio je da, ukoliko postoji potreba, Austrija preuzme na dalje lečenje pacijente iz Srbije koji su u teškom stanju i nalaze se na intenzivnoj nezi, navodi se u saopštenju.

Dačić je zahvalio na najavljenoj pomoći i rekao da će nadležnim institucijama preneti spremnost Austrije da pomogne u lečenju najtežih bolesnika.

Ministri su se složili da je već sada potrebno započeti pripreme kako bi posle ublažavanja mera u borbi protiv pandemije obe države obnovile aktivnosti u punom kapacitetu, navodi se u saopštenju.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus