Ambsador Godfri: SAD su uvek cenile slobodu pojedinca, ali jako poštujemo pristup Srbije u borbi protiv virusa…

1
Foto: Beta (MILAN OBRADOVIC/DS)

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da ne treba politizovati pomoć bilo koje zemlje tokom pandemije koronavirusa i dodao da su SAD veliki donator Srbiji.

“Mi smo veliki donator Srbiji, pomažemo i tokom ove krize sa koronavirusom. Najavili smo pomoć u vidu 6.000 testova koji su juče stigli u Beograd. SAD su najavile velikodušnu pomoć celom svetu, a Srbija će dobiti deo te pomoći u vrednosti od 1,35 miliona dolara”, rekao je Godfri za Glas Amerike.

On je kazao da SAD rade sa Crvenim krstom koji će kupiti pakete sa higijenskih potrepštinama i hranom za oko 4.000 srpskih porodica.

“Već dugo pomažemo Srbiji, uloženo je više od milijardu dolara u protekle dve decenije, a to uključuje i donaciju medicinske opreme bolnici u Nišu, koja je prema mojim saznanjima, sada potpuno osposobljena da učestvuje u testiranju na koronavirus”, naveo je Godfri.

Dodao je da “treba odati priznanje i mnogim američkim kompanijama”, Junajted grupi, Filip Morisu, Majkrosoftu i mnogim drugim firmama i pojedincima koji doniraju novac i opremu.

Na konstataciju da su najviši zvaničnici Srbije dočekivali pomoć iz Rusije i Kine, ali ne i iz SAD, Godfri je rekao da treba biti zahvalan svakome ko je voljan da pomogne drugoj zemlji i dodao da “ne želi da vidi politizaciju zahvalnosti, niti da se pomoć koristi u igranju geopolitike”.

“Ministar (spoljnih poslova Srbije) Ivica Dačić je bio veoma zahvalan i odao je priznanje američkoj pomoći. Želim da zahvalim i Srbiji na pomoći, Vlada Srbije i Er Srbija su pomogle da se 250 Amerikanaca vrati kući, cenimo tu pomoć prijatelja”, naveo je Godfri.

O mogućnosti da uticaj Rusije i Kine poraste u Srbiji po okončanju pandemije zbog upućene pomoći, Godfri je rekao da “nije zainteresovan da učestvuje u tom takmičenju”.

“Rusija i Kina pomažu Srbiji, Srbija je zahvalna na tome. Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i Dačić su rekli da je budućnost zemlje u EU, a američki interes je da pomogne Srbiji da ostvari taj cilj. Ali trenutno se trudimo da pomognemo ljudima da se izbore sa ovom užasnom krizom”, naveo je američki diplomata.

Povodom različitog načina borbe SAD i Srbije protiv koronavirusa, Godfri je kazao da su SAD “uvek više od svega cenile slobodu pojedinca”, ali da je pristup Vlade Srbije nešto što “jako poštuju”.

“Vodim računa da članovi mog tima poštuju pravila, policijski čas, da drže distancu. Radimo mnogo na distanci, i sa medijima tako isto razgovaramo. Divim se radu vlade Srbije, iako svi pravimo greške”, naveo je Godfri.

On je ocenio da je Vlada Srbije “napravila grešku koju je kasnije priznala”, kada je odlučila da ograniči pristup informacijama.

Rekao je da su SAD i pre korona virusa izrazile zabrinutost u vezi sa slobodom medija u Srbiji i da to nije brinulo samo Vašington, nego i EU i OEBS.

“Pozvali smo Srbiju da ljudima omogući slobodan pristup informacijama. Brinu nas i pretnje novinarima. Ali mislim da se Vlada Srbije već obavezala da će se, čim bude bezbedno, vratiti normalnom životu”, rekao je Godfri.

Dodao je da se Srbija obavezala da će ispuniti obaveze na putu ka EU, poštovanje ljudskih prava, slobode okupljanja i medija.

Godfri navodi da su mu društvene mreže, na kojima je veoma prisutan, korisne za kontakt sa ljudima u Srbiji, jer dobija direktnu povratnu reakciju.

“Radije bih da imam direktan kontakt sa ljudima u Srbiji nego samo formalne odnose. Čitam sve komentare, i dobre i loše. Neke konstruktivne uzimam u obzir, kao što sam uvažio mnoge preporuke za restorane i nadam se da ću se uskoro vratiti tome”, rekao je ambasador SAD.

Naveo je da ambasada SAD koristi društvene mreže kako bi pokazala “i primere dobre prakse i šta je ono što radi da pomogne da se ova kriza prebrodi”.

“Na primer, objavili smo kako primenjujemo socijalno distanciranje u ambasadi, kako prikupljamo hranu. Neki ljudi poput moje supruge prave maske i daju ih klinikama u Srbiji. Mislim da ćemo ovo uspeti da prebrodimo samo ako radimo zajedno”, dodao je Godfri.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Možete da pomažete narednih 1000 godina i nećete okajati grehe. To što ste uradili Srbiji u poslednjih 30 godina nećemo nikad zaboraviti.

Comments are closed.