“Ako u avionima putnici sede jedan pored drugog, nema razloga ni da klinci ne proslave matursko veče…”

4
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/EV

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je za Blic da, ukoliko se bude nastavio sadašnji trend pada broja zaraženih koronavirusom, nema razloga da se deci uskraćuje ono žele i vole – proslavu maturske večeri.

“Poslednja odluka je na Kriznom štabu i proceni stručnjaka, kako za maturske večeri, tako i za ekskurzije. Međutim, ukoliko su počeli avioni da saobraćaju, gde putnici sede tik jedan pored drugog, nema razloga ni da klinci ne proslave matursko veče”, rekao je ministar Šarčević.

On dodaje da do proslava ima još vremena i da treba sačekati struku.

“Krajem juna, oko Vidovdana, trebalo bi da situacija bude potpuno relaksirana. To bi mogao biti period kada više nećemo ni imati epidemiju. Ipak, sačekaćemo stručnjake za konačnu procenu, odnosno model proslave. Ono što bih već sada mogao da preporučim jeste da mali maturanti ne idu po restoranima i hotelima. Svoje veče sasvim lepo mogu da proslave i u svojoj školi, njenom igralištu, a kao što je to običaj u mnogim državama Evrope i Amerike”, rekao je ministar prosvete.

Kako je istakao Šarčević, četiri velike asocijacije koje se bave đačkim ekskurzijama postavile su pitanje školskih putovanja.

“Ne mogu da kažem – putujte, jer to je posao epidemiologa i stručnjaka da procenjuju te rizike. Ono što je do ministarstva, učinićemo maksimum. Možemo da liberalizujemo pravilnik, da se smanji kvota koliko je učenika iz jednog odeljenja dovoljno ili da se kvote popune sastavljanjem odeljenja. Naravno, osim stručnjaka, na kraju roditelji su oni koji odlučuju”, rekao je ministar.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

4 KOMENTARA

  1. U Nemackoj se otkazuju ekskuzije planirane za septembar, Okorbarfest i sl. manifestacije a nasi…” ako mofu putnicinu avion mogu i mature”

  2. Паметно дете. А ови што им је на памети да збрзају изборе или да им више не пропада приход од кафића, коцкарница(и сличних места та интелектуалну активмност) не хају за последице!

  3. Moje dete, izgleda pametnije od svih nas. Neće da slavi 18. rođendan odavno zakazan u kafani, jer ne veruje da je sve kao što kažu.
    “Ja tata neću da strepim šta će biti posle, da se ne daj bože neko zarazi…” !?

Comments are closed.