Nema sumnje da životinje mogu da pruže utehu, posebno u vreme obleženo strahom od neizveznosti, kad su mnogi od nas zatvoreni u svojim domovima, dok svetom hara koronavirus.

Ipak zaštitnici životinja poručuju ljudima da odole izazovu da nabave kućnog ljubimca kao rešenje za usamljenost u trenutku dok su na snazi mere socijalnog, odnosno fizičkog distanciranja zbog širenja koronavirusa, prenosi N1.

Ako ne možete dugoročno  da brinete o kućnom ljubimcu, zaštitnici životinja savetuju da u ovom trenutku ne nabavljate ljubimca.  

Budući vlasnici životinja moraju svesno da donesu odluku da preuzimaju odgovornost za živo biće, kaže Hester Pomerening iz nemačkog društva za zaštitu životinja.   

U vreme ovakvih ograničenja kretanja nejasno je da li ljudi mogu da pruže psu ili mački ono što im treba, dodaje Pomerening.  

To se posebno odnosi na starije osobe ili svakog  ko je izložen većim rizicima od COVID – 19, čak ako iako je ljubimac baš ono što toj osobi treba dok su joj uskraćeni fizički kontakti, kažu stručnjaci za životinjska prava.

Dodatna komlikacija u celoj situaciji je i rizik za zarazu kućnih ljubimaca virusom SARS-CoV-2.  

Nema dokaza da kućni ljubimci mogu da prenesu virus na ljude, prema mišljenju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i američkom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).   Kineski naučnici utvrdili su da mačke moguda se zaraze virusom Sars-CoV-2, dok se čini da psi nisu podložni zarazi.  

Ta studija nije pokazala da li zaražene mačke mogu da prenesu virus na čoveka i još se veruje da je glavni put prenosa virusa sa čoveka na čoveka.  

CDC preporučuje ljudima koji su pozitivni na koronavirus ili imaju simptome karakteristične za COVID-19 da izbegavaju kontakt  sa ljubimcima kako ih ne bi zarazili.

Stručnjaci savetuju da odluku o uzimanju kućnog ljubimca odložite za vreme nakon ukidanja mera ograničenja..  

Ako neka starija osoba želi psa ili mačku Pomeranig smatra da je odabir odrasle ili starije životinje bolji jer njima, kao i starijim osobama, treba odmor i manje kretanja

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Komentara

 1. Vesna
  11. aprila 2020. 08:08

  A mi koji ih imamo godinama,i koji su nam više od ljubimaca,kako da se izborimo za naša prava.Od kako je imam, moj pas ide bar 3x napolje bilo da je kiša, sneg, led vrućine.Kako da psu objasnim da ne smemo napolje da pušku i kaki u stanu (nemamo terasu).Odgovoran sam vlasnik u dan tabl.ciscenja od parazita,srčanog crva, Frontline,vakcine i pregledi redovno , zato što živim u stanu nabavila sam patuljastu pudlu a ne haskija .Znači o svemu sam vodila računa i sad me prisiljavanje da moj pas ne obavlja fiziološke potrebe po 13sati (to ako je poskio jutros u 10 pa do večeras u 23h.SRAMOTA

 2. Lila
  11. aprila 2020. 14:07

  Zasto kupovati pse ??!! Udomi iz azila,ima rasnih pasa koji jedva cekaju dom.

 3. Jasna
  11. aprila 2020. 16:22

  Sad kada uvedu porez na kucne ljubimce

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.