Da li je brisanje pakovanja iz prodavnica ili dostavljenih paketa postala vaša rutina u eri koronavirusa? Možda je vreme da to preispitate, kažu stručnjaci, posebno ako vam to donosi dodatni svakodnevni stres, piše CNN.

Američka državna agencija za hranu i lekove (FDA) ističe da nema stvarnog rizika od zaraze koronavirusom koji izaziva bolest Covid-19 tim putem.

„Želimo da vas uverimo da nema dokaza da su ljudska ili životinjska hrana i pakovanja hrane povezana s prenosom Covida-19“, napisala je agencija na Tviteru.

Džejmi Lojd-Smit jedan je od naučnika koji su učestvovali u analizi koliko virus SARS-CoV-2, koji izaziva Covid-19, ostaje na raznim površinama. Uprkos tome što je istraživanjem utvrđeno da se virus zadržava na kartonskim površinama do 24 sata, na metalu i plastici dva do tri dana, Lojd-Smit ne pere pakovanja namirnica iz prodavnica ili dostave.

„Lično to ne radim“, kaže Lojd-Smit. „Prema svojim rukama ponašam se kao da su potencijalno kontaminirane dok baratam namirnicama i vadim ih iz ambalaže, i uvek ih operem kad završim s tim poslom“.

Virolog dr. Džon Vilijams, koji je proučavao koronaviruse decenijama, takođe nije zabrinut. „Mi malo kuvamo hranu u kući, malo naručujemo spolja, za našu kuću prepunu studenata koji su se vratili s koledža“, kaže Vilijams. „I ne brišemo pakovanja iz restorana“.

Izgledi da neko ostavi dovoljno virusa na nekoj namirnici ili pakovanju vrlo su mali, i na to gledam kao na „hipotetički rizik“, kaže Lojd-Smit. „Prema tome, pažljiv sam, uvek ću oprati ruke, ali ne posmatram to kao da zrači virusima“.

Njegov savet za predostrožnost primenio bi se, kaže Lojd-Smit, kad bi se radilo o starijoj osobi ili onoj narušenog imuniteta. „Jednostavna i razumna mera predostrožnosti za namirnice koje ne moraju u frižider jeste ostaviti ih da stoje jedan ili više dana netaknute pre nego što se raspakuju“, dodaje on. „Takav postupak značajno bi smanjio količinu eventualne kontaminacije“.

Zabrinutost zbog mogućeg prenosa virusa preko raznih površina pojavila se u martu, kad je objavljena studija u časopisu New England Journal of Medicine. „Studija je pokazala da se pod određenim uslovima u laboratoriju, koji su na neki način veštački, SARS-CoV-2 zadržava do tri sata u aerosolima, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu idva do tri dana na plastici i nerđajućem čeliku“, kaže Lojd-Smit.

Eksperiment nije uzeo u obzir druge faktore koji mogu da umrtve virus poput Sunca ili dezinficijensa niti je određivao promenu količine virusa s vremenom, kaže Lojd-Smit. Stručnjak za bezbednost hrane sa Univerziteta Severna Karolina Bendžamin Čapman upozorava da ulogu igraju i temperatura, vlaga, i koliko je bilo virusa na početku.

Količina virusa SARS-CoV-2 relativno brzo se smanjuje u poređenju s na primer, norovirusom koji opstaje danima u dovoljnoj koncentraciji da zarazi drugu osobu, kaže virolog Vilijams iz Univerzitetske bolnice u Pitsburgu. Studija je pokazala da se broj koronavirusa smanjio stotinu puta na kartonu tokom osam sati“, dodaje Vilijams. „To znači da je 99,9 posto virusa nestalo nakon osam sati, a isto se odnosi i na čelik ili plastiku“.

Ako želite da primenite nešto što će stvoriti presudnu razliku stručnjaci savetuju da je važnije fanatično prati ili dezinfikovati ruke nakon svakog mogućeg kontakta s koronavirusom. Ako ipak strahujete zbog rizika kontaminacije namirnica – tada dezinfikujte pakovanja spolja, dodaje Vilijams. „Izgledi da dobijete virus na taj način ipak su vrlo, vrlo mali“, ponavlja Vilijams. „Neki ljudi žele da nose i tregere i kaiš za pantalone u isto vreme kako im ne bi pale, zar ne?“, dodaje Vilijams.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.