“Ako EU želi da ima uticaj u novom poretku, mora da se pogleda u ogledalo”: Francuski “Mond” o uticaju koronavirusa na međunarodne odnose

0
Beta - Christian Hartmann/Pool via AP

Francuski list “Mond” ocenio je da “svetska zdravstvena kriza zbog koronavirusa u dubinu menja odnose među velikim silama” što nameće neminovno preuređenje svetskog poretka i zato “Evropska unija mora krenuti u sopstveno preustrojstvo ako želi da ima značaj i uticaj”.

“Ponovo se mora smisliti i urediti svetski poredak”, piše “Mond”, uz opasku da je Organizacija Ujedinjenih Nacija paralisana, te francuski predsednik Emanuel Makron nastoji da što brže organizuje zasedanja vođa pet država – stalnih članica Saveta bezbednosti UN radi dogovora o zajedničkim koracima za suzbijanje pandemije.

Ovaj susret čelnika najmoćnijih država bi “morao da svetu pokaže da su to lideri koji su u stanju da se iskobeljaju iz sadašnjeg ponašanja ‘svako za sebe’ i da sarađuju u borbi protiv koronavirusa”, prenosi pariski dnevnik stav Makrona.

“Mond” smatra da je “Makron poslednji istinski zagovornik multilateralizma” u OUN i svetu i predočava da je svetska zdravstvena kriza izazvala “korenitu promenu našeg geopolitičkog okruženja”.

Po “Mondu”, Makron je uveren da je multilateralizam “jedini međunarodni sistem koji jamči za mir i u kojem glas Evrope može da bude uvažen”.

Pariski dnevnik zaključuje da mnogo šta ukazuje na to da će posle pandemije privrede i sama društva u Evropi i svetu doživeti velike promene.

List piše da je “prvi zaključak da međunarodni poredak izgrađen pod vođstvom Amerike posle Drugog svetskog rata, više nije prilagođen stvarnosti odnosa snaga u 21 veku”.

Posle raspada blokova je došlo do “multipolarnog nereda” i manjkavog rukovođenja svetskim poslovima, što je, zbog zdravstvene krize, “potpuno puklo”, smatra “Mond”.

Kako ukazuje, “moć Kine je uzdrmala ceo sistem”, pokazavši i navodni uticaj Pekinga na Svetsku zdravstvenu organizaciju jer je ona, piše u članku, “kasno pozvala svet na uzbunu zbog koronavirusa”.

“Druga pouka je da Amerika više ne vrši ulogu vođe sveta, koju je sebi prisvojila u 20. veku”, napominje francuski list i kaže da se to videlo i po tome što je Savet bezbednosti UN poslednjih meseci “paralisan”.

“Jedinstvo Evrope nije izdržalo nasrtaj koronavirusa”, piše “Mond” i dodaje da su “sebičnost država EU i povratak granica ugrozili dva stuba Unije: ‘Šengenski prostor’ i jedinstveno tržište”.

“Napuštena od Amerike, s Kinom koja želi da prodre u Evropu, a u ledenim odnosima s Rusijom, Evropska unija još veruje u multilateralizam”, primećuje francuski dnevnik.

“Mond” napominje da “ukoliko Evropska unija želi da ima uticaja na izgradnju pravednijeg i bezbednijeg svetskog poretka posle krize, mora početi najpre sopstvenu solidarnu i odlučnu ekonomsku obnovu”.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus