Poslednjih dana u Srbiji se beleži rast u broju novozaraženih koronavirusom. Prema današnjem izveštaju Ministarstva zdravlja, u poslednja 24 časa registrovan je 71 novi slučaj zaraze, više nego juče kada je infekcija potvrđena kod 66 osoba.

Prema jučarašnjim podacima, od 66 registrovanih, čak 45 je bilo iz Beograda, zbog čega prestonicu ponovo nazivaju „žarištem“ koronavirusa. Od početka nedelje, pojavila su se nova žarišta u unutrašnjosti zemlje. Najveći broj zaraženih na dnevnom nivou beleži se u Novom Pazaru i Tutinu, a opasnost od većeg širenja zaraze javila se i u studentskim domovima u Beogradu.

Agencija Frans pres objavila je danas da je fudbalska utakmica između Partizana i Crvene zvezde okupila najviše ljudi na jednom mestu u Evropi od, kako se čini, ukidanja restrikcija zbog pandemije koronavirusa. AFP navodi da događaj u Beogradu nije bio u protivnom merama države Srbije, koja je dozvolila masovna okupljanja u neograničenom broju. Ipak, dodaje se da nisu primećene zdravstvene mere opreza među navijačima.

Epidemiolozi tvrde da je epidemija koronavirusa pod kontrolom i stabilna, ali da uvek ima rizika od njenog razbuktavanja, ukoliko se ne sprovode mere prevencije, fizička distanca od najmanje jednog metra, zaštitne maske i rukavice u rizičnim okolnostima poput malog zatvorenog prostora, javnog prevoza, radnog kolektiva… Dodaju i da je moguće vraćanje nekih mera sa ciljem daljeg suzbijanja virusa u onim mestima u kojima je zabeleženo povećanje novozaraženih.

Imunulog Srđa Janković i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 rekao je danas za RTS da ukoliko se situacija pogorša postoji mogućnost da se neke mere vrate, ali da se nada da do toga neće doći.

„To što se pojavljuju slučajevi zaraze u kolektivima, indikacije su takve da mi testiramo kontakte, među kojima srećemo one bez simptoma. Pokazalo se da asimptomatske osobe mogu da prenesu virus i to je jedan od razloga zašto se ovaj virus tako brzo raširio i zašto ga je teško zaustaviti“, dodao je Janković. 

Restriktivne mere koje su imale svoju ulogu u suzbijanju prvog talasa ne mogu biti rešenje na duži rok, naveo je Janković.

„Kada imamo nizak nivo aktivnosti virusa, logično je da prelazimo na mere koje omogućavaju životne aktivnosti. Suština je da se te aktvnosti obavljaju tako da se aktivnost virusa ne poveća. Do sada smo u tome uspevali i ja se nadam da će tako biti i nadalje“, rekao je Janković.

U ovoj fazi izolacija osoba kod kojih se otkrije virus i testiranje kontakata je ključ u prevenciji da ne dođe do razbuktavanja.

„Da li će se situacija pogoršati? Pratimo iskustva iz drugih zemalja, vidimo Severnu Makedoniju gde su neke mere vraćene. Dakle ta opomena stoji“, kaže Janković.

Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba i epidemiolog, objasnio je danas da imamo situaciju koja se na području Srbije razlikuje od mesta do mesta i da će se zbog toga, ako bude bilo potrebe, mere protiv epidemije uvoditi lokalno.

“To je situacija koja se očekivala i moramo se vratiti ozbiljnosti da sprovodimo mere. Sve što srpovodimo, sprovodimo da bi što pre izašli iz ove situacije”, rekao je Tiodorović.

Zoran Radovanović, profesor Medicinskog fakulteta u penziji, epidemiolog, izjavio je danas da bi zbog oscilacija u broju novozaraženih moglo da dođe do vraćanja nekih mera.

“Broj osciluje između dvadeset, trideset i oko sto već mesec dana. Kada olabavljujete mere morate da idete postepeno. Probate, pa ako treba opet malo stegnete. Odrekli smo se niza mera. Evo, nema opadanja. Pretpostavljam da će za 10-ak dana ipak biti odlučeno da se malo pritegne”, rekao je Radovanović.

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba, upozorio je juče da smo još uvek u epidemiji da mogućnost za vraćanje nekih mera protiv širenja virusa, koje su prethodno ukinuta, postoji, kao, na primer, zabrana javnog okupljanja.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović, koja je i članica Kriznog štaba, izjavila je juče da vraćanje restriktivnih mera u ovom trenutku nije preporučljivo. Apelovala je i na samokontrolu i pooštravanje ličnog odnosa građana, održavanja fizičke distance i higijene ruku, posebno u kolektivima i prilikom grupnog okupljanja.

Tim lekarskih sturčnjaka iz Kine posle dva i po meseca borbe sa koronavirusom otišao je iz Srbije, a Lin Binliang, zamenik načelnika Odeljenja za infektivne bolesti izjavio je juče da je najvažnije da razumemo da opasnost i dalje preti, da je epidemija ozbiljna i da je virus tu.

“Zbog toga što je došlo do popuštanja mera, bukvalno su se svi opustili, svima je oslabila pažnja, uključujući i stručne timove za borbu protiv virusa. Za kontrolu epidemije moramo da zadržimo bistru glavu, i budemo i dalje oprezni. Naš savet jeste i da tamo gde se beleži povećanje možda treba pooštriti mere, vratiti određene mere”, rekao je Lin Binliang.

Na prethodnoj sednici Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 dodatno su oslabljene protivepidemijske mere. Između ostalog, a na osnovu tadašnje epidemiološke situacije, dozvoljeno je okupljanje na otvorenom bez ograničenja, a okupljanje u zatvorenim prostorima ograničeno je na 500 ljudi.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.