Direktorka “Batuta”: Sada nije preporučljivo vraćati restriktivne mere. Aktivno je 457 slučajeva…

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna i da studentski dom i vrtić u Beogradu u kojima je registrovana infekcija nisu nova žarišta, već pojedinačni slučajevi pod strogim nadzorom.

Ona je navela da je u prethodnom periodu u Srbiji došlo do pada broja inficiranih, ali i ocenila da popuštanje mera može dovesti do rizika prenosa infekcije, posebno u malim kolektivima.

“Juče je testirano 4.038 osoba od kojih je pozitivan nalaz potvrđen kod 73. Aktivno je 457 slučajeva i to je jedan od osnovnih parametara kretanja infekcije”, kazala je direktorka Batuta za Radio televiziju Srbije.

Komentarišući pojavu infekcije u studentskom domu Karaburma i jednom vrtiću u Beogradu, ona je rekla da su to pojedinačni slučajevi koji su pod strogim epidemiološkim nadzorom i da se ispituju svi kontakti inficiranih.

Dodala je da u ovom trenutku nije preporučljivo vratiti sve restriktivne mere i apelovala na samokontrolu i pooštravanje ličnog odnosa građana, održavanja fizičke distance i higijene ruku, posebno u kolektivima i prilikom grupnog okupljanja.

Upitana kako je po zvaničnim podacima za jedan dan izlečeno oko 4.000 građana, direktorka Batuta je rekla da je na sastanku Kriznog štaba prošlog petka doneta odluka da se promene kriterijumi reklasifikacije pa su tako sve pozitivne osobe koje su posle 14 dana imale negativan nalaz na jednom PCR testu, proglašene izlečenim.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.