U Republici Srbiji je do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1908 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 959 osoba od kojih je 284 pozitivno. Hospitalizovano je ukupno 1082 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 98 pacijenata.

Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Nažalost od prethodnog izveštaja imamo i novih sedam smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 51.

Preminulo je pet osobamuškog pola i dve osobe ženskog pola, prosek njihovih godina je 64,2 i svi oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu bolesti

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

ZABRANA KRETANJA DO 5 SATA IZA PONOĆI

Nova mera zabrane kretanja koja se odnosi na vikend, traje od juče od 13 časova i na snazi je tokom celog dana do 5 sati iza ponoći.

NOVI SLUČAJEVI U VLADI SRBIJE, SAVETNIK MINISTRA ŠARČEVIĆA NA RESPIRATORU…

Aleksandar Pajić, savetnik ministra prosvete Mladena Šarčevića, pozitivan je na koronavirus, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije, a ministar je Novostima rekao i da se Pajić nalazi na respiratoru u KBC “Dragiša Mišović”.

Osim njega, zaražen je još jedan zaposleni u sektoru za srednje obrazovanje, koji ima blagu kliničku sliku i nalazi se na kućnom lečenju.

Još jedan zaposleni ima sve simptome i on će danas biti testiran, potvrdio je ministar.

OSMOGODIŠNJE DETE ZARAŽENO U NOVOM PAZARU, NOVOM ŽARIŠTU KORONAVIRUSA

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, lekari su okarakterisali Novi Pazar kao novo žarište koronaviursa.

Blic je objavio da je u Novom Pazaru zaraženo 13 osoba, među njima i osmogodišnje dete, što je potvrdio i član Gradskog veća Novog Pazara Fevzija Murić u Dnevniku RTV Novi Pazar.

U tom gradu je, prema poslednjim podacima od 4. aprila, u samoizolaciji ukupno 1.685 osoba, navodi se na sajtu covid19.data.gov.rs.

Dr Goran Stevanović izjavio je juče da se u Novom Pazaru formira novo žarište koronavirusa.

U „NARODNOM FRONTU“ ZARAŽENE DVE PACIJENTKINJE

Trenutno se u GAK “Narodni front” nalaze dve pacijentkinje sa koronavirusom, sa opterećenim anamnezama, rekla je prof. dr Ana Mitrović Jovanović, prenosi RTS.

Klinika radi, a u poslednja 72 sata bilo je 59 porođaja.

Nakon što su članovi Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 saopštili da u toj ustanovi ima zaraženog osoblja, probudilo se interesovanje javnosti za stanje u toj bolnici.

Pomoćnica direktora GAK “Narodni front” Branka Nikolić izjavila je juče da ta ustanova radi, da porodilište nije zatvoreno i da se radi najnormalnije kao i svakog dana.

DR TIODOROVIĆ: AKO SE POŠTUJU MERE, KRAJ FAZE ĆE BITI U MAJU

“Virus korona nikako nije mogao da zaobiđe Srbiju, iako je država na vreme povukla sve neophodne mere za sprečavanje epidemije. Do kraja maja izborićemo se sa koronom, u junu ćemo se vratiti u normalne životne tokove. Od jeseni postoji bojazan da ćemo se opet suočiti sa virusom, ali očekuje se da neće biti tako snažan”, rekao je epidemilog dr Branislav Tiodorović u intervjuu za Blic.

Prognozirajući dalje širenje virusa, Tiodorović je rekao da se nada da će maj biti topao mesec i da u tom slučaju možemo očekivati da će u maju doći do naglog pada obolevanja.

“Mnogo su važni ultravioletni zraci i da UV indeks bude preko 3, onda možemo očekivati da će u maju doći do naglog pada obolevanja i da ćemo ući u fazu kontorlisanog praćenja epidemije. Ako bude toplije, možemo se nadati nekom završetku do kraja maja. Inače, maj mesec je problematičan, iza toplih zima nekako smo uvek imali pojavu da april i maj budu hladniji, da budu čak i snegovi i kiše, a to odgovora virusu ta temepratura koja se kreće od 3 do 6, 7 stepeni. Ono što virusu ne prija jeste temperatura ispod nule, ali i temperatura iznad 23 stepena”, rekao je on.

Na pitanje kada možemo očekivati povratak u uobičajene životne tokove, Tiodorović je naglasio da, ukoliko se budu poštovale sve mere, ova faza će se završiti krajem maja, ali da se druga faza očekuje u jesen i zimu.

“Imamo drugu fazu, a to je jesen i zima kada je moguće da se virus vrati, ali kao crevni i respiratorni. On možda neće biti tako jak i napadan kao što je sada, nego će biti sa manjim intenzitetom, kao što je bio slučaj sa gripom, počeo je sa pandemijom pa je završio kao sezonski grip. Zato moramo biti spremni i pokušati da eliminišemo sve izvore infekcija”, rekao je Tiodorović.

U SAMO JEDNOM DANU PREMINULO VIŠE OD 1.000 LJUDI U FRANCUSKOJ

Broj preminulih od posledica koronavirusa u Francuskoj u poslednja 24 sata povećan je za 1.053, tako da je ukupan broj preminulih sada 7.560, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Worldometers.

Zvaničnik ministarstva zdravlja Žerom Solomon rekao je da je potvrđeno 4.267 novih slučajeva zaraze, a da ukupan broj zaraženih u Francuskoj trenutno iznosi 68.605.

Salomon je kazao da je broj oporavljenih od koronavirusa dostigao 15.438, dok se 6.838 obolelih nalazi na intenzivnoj njezi.

Francuska je trenutno četvrta zemlja sveta po broju umrlih od koronavirusa.

PRVI DAN OVE NEDELJE U KOM JE BROJ PREMINULIH U ŠPANIJI MANJI OD 800

Još 674 osobe preminule su u Španiji od posledica zaraze novim koronavirusom, manje nego prethodnih dana, a nastavljeno je i opadanje broja novoobolelih.

Danas je prvi dan ove nedelje u kojem je broj novih smrtnih slučajeva u Španiji manji od 800. U Španiji je do sada preminulo 12.418 osoba zaraženih koronavirusom.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Španiji kod još 6.023 osobe, čime je nastavljen ovonedeljni trend smanjenja broja novozaraženih.

Broj osoba kod kojih je potvrđena bolest COVID-19 povećan je na 130.759. Više zaraženih od Španije imaju jedino SAD gde je obolelo više od 310.000 ljudi.

PESIMISTIČNE PROGNOZE DONALDA TRAMPA: SLEDI NAJTEŽA NEDELJA U SAD

Na početku poslednjeg obraćanja povodom širenja koronavirusa u SAD predsednik Donald Tramp izneo je sumorna predviđanja.

On je upozorio da se naredne sedmice očekuje najveći broj smrtnih slučajeva i da će to biti jedna od najtežih nedelja sa kojim će se SAD suočiti u borbi sa koronavirusom.

Broj potvrđenih slučajeva COVID-19 u SAD porastao je za 100.000 u poslednja tri dana, dok se broj smrtnih slučajeva juče povećao na 8.000.

Njujork je i dalje epicentar zaraze gde je život izgubilo 1.867 osoba.

Tramp je prvobitno želeo da otvori zemlju do Uskrsa, ali je odlučio da zadrži politiku socijalnog distanciranja do kraja aprila.

“I dalje se borim sa tim izborom, ova država nije stvorena da bude zatvorena”, rekao je Tramp.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.