Nakon migrantske krize, pandemija koronavirusa jedinstvo Evropske unije stavlja na veliko iskušenje, pre svega, zbog nezadovoljstva zemalja juga sebičnošću severnih država članica, piše Jutarnji list.

U borbi sa do sada neviđenom sanitarnom krizom koja bi ekonomiju EU mogla baciti na kolena, dvadeset sedam država ne mogu da se dogovore oko zajedničkog i snažnog finansijskog odgovora na krizu.

„Raspoloženje koje, čini se, vlada između predsednika država i vlada, uz nedostatak evropske solidarnosti smrtna su opasnost za Evropsku uniju“, upozorio je bivši predsednik Evropske komisije Žak Delor.

Nekadašnji francuski ministar ekonomije koji ima 94 godine i koji je dužnost predsednika EK obavljao od 1985. do 1995. godine, prekinuo je tišinu u EU kako bi upozorio: „Virus se vratio“.

Kao i u krizi javnog duga evrozone koja je izbila 2010. nakon finansijske krize 2008. godine, ponovo se pojavio stari rascep između severnih zemalja članica kao što su Nemačka i Holandija koje imaju zdrave javne finansije i južnih, poput Italije i Španije, pa i Francuske, optuženih za proračunsku popustljivost.

Italijanski premijer Đuzepe Konte, čija zemlja ima najveći broj umrlih od koronavirusa u svetu, pozvao je EU da „ne čini tragične greške“. U suprotnom „Unija bi mogla izgubiti svoj smisao postojanja“, rekao je premijer Konte za italijanski dnevni list „Il Sole 24 Ore“

Zabrinutost deli i francuski predsednik Emanuel Makron

„Ovu krizu nećemo prebroditi bez snažne evropske solidarnosti, na zdravstvenom i na finanisjkom planu“, upozorio je Makron u razgovoru za italijanske novine u petak.

„Svode li se EU i evrozona na monetarnu instituciju i skup labavih pravila koji svakoj zemlji omogućavaju da rade po svome? Ili delujemo zajedno kako bismo finansirali naše troškove i naše potrebe u ovoj pogubnoj krizi?“, zapitao se Emanuel Makron.

Devet zemalja, uključujući Italiju, Francusku i Španiju, zatražile su u pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Čarlsu Majklu da se omogući izdavanje zajedničkih obveznica kojima bi se finansirala potpora zdravstvenim sistemima država članica u borbi protiv koronavirusa, i tako pomoglo ekonomijama članica EU.

Reč je o tzv. korona-obveznicama, za koje bi svi zajedeno garantovali i koje bi onda omogućile jeftinije zaduživanje pojedinih članica za potrebe suočavanja s krizom.

Međutim, Nemačka i Holandija snažno se protive zajedničkim obveznicama.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

Nemačka kancelarka Angela Merkel i holandski premijer Mark Rute strahuju, između ostalog, da bi takva solidarnost s jugom mogla ići na ruku populističkim strankama koje su u usponu, piše Frans pres,a prenosi Jutarnji list.

Oni predlažu da se aktivira fond za spašavanje evrozone čime bi se mogle kreditirati zemlje u finansijskim teškoćama.

Ipak, i u Holandiji i u Nemačkoj, sve se češće čuju pozivi na veći stepen solidarnosti.

Tako je bivši nemački ministar inostranih poslova i ekonomije, socijaldemokrata Zigmar Gabrijel izrazio zabrinutost da bi se „Evropa mogla raspasti“, a predsednik holandske Centralne banke Klas Knot upozorio premijera Rutea o problemima EU.

„Kuća gori. Svi napori moraju sada biti usmereni na gašenje požara“, rekao je Knot.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.