“Rekao je da ćemo do kraja nedelje dobiti 1.000 respiratora, a nije isporučio nijedan”: Zbog čega Ilon Mask nije ispunio obećanje dato bolnicama u Kaliforniji

0
Foto: Profimedia

Ilon Mask, preduzetnik i direktor kompanije Tesla, obećao je prošlog meseca da će bolnicama u Kaliforniji da obezbedi više od 1.000 respiratora da bi se lakše nosile s koronavirusom.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom rekao je tada da se radi o herojskom delu. Tri nedelje kasnije, iz guvernerovog kabineta kažu da nijedna bolnica nije dobila respiratore.

Respiratori nikad nisu stigli u bolnice

Na konferenciji za medije održanoj 23. marta, Njusom je rekao da se radi o uređajima koji mogu da spasu živote i da su stigli u Los Anđeles i da su na putu u bolnice.

“Rekao sam vam pre nekoliko dana da ćemo do kraja nedelje imati 1.000 respiratora. Stigli su u Los Anđeles, a Ilon Mask već radi s udruženjem bolnica da bi ih podelili. To je herojski čin”, ispričao je guverner.

Nedugo nakon te objave, Mask se oglasio na Tviteru.

“Kina ima prevelike zalihe pa smo kupili respiratore 1255 ResMed, Philips &Medtronic koje je odobrila FDA prošlog petka i šaljemo ih u Los Anđeles. Ako želite da vam ih instaliramo, javite nam”, napisao je.

Ali, uprkos svemu tome, respiratori nisu stigli do bolnica.

“Ilon Mask i njegov tim poručili su državi da su nabavili respiratore i da žele da ih rasporede direktno bolnicama. Administracija svakodnevno komunicira s bolnicama širom države o zalihama respiratora i do sada nam nijedna bolnica nije rekla da je dobila respirator direktno od Maska ili Tesle”, rekao je za CNN portparol kancelarije guvernera.

Teslin portparol još nije objasnio o čemu je reč, prenosi Index.hr.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus