Danima se o tome govori, od intervjua hrvatskog premijera u Zagrebu, preko poruka iz Banjaluke, do polaganja kamena temeljca za kovid bolnicu u Beogradu – hoće li predstavnik Srba, novi podpredsednik nove hrvatske Vlade Boris Milošević prisustvovati obeležavanju 25. godišnjice od vojne operacije Oluja?

Milošević je te dileme odagnao. Poručio je da će ići u Knin i da će to uraditi „otvorenog srca“.

“U Knin idem otvorena srca, iskreno, s nadom da ova Vlada može napraviti taj tako važan korak, korak prema budućnosti, boljem društvu, društvu razumevanja, poštovanja i tolerancije i da možemo izaći iz rovova u kojima smo ukopani. Nakon 25 godina potrebno je prestati s mržnjom, prestati s ratom”, naveo je između ostalog u poruci potpredsednik Vlade Hrvatske, koji je naglasio da je ova odluka bila teška za njega.

“Nije mi bilo lako doneti ovu odluku kako zbog privatne porodične tragedije, tako zbog svih onih Srba koji su u Oluji nekog izgubili, onih koji su u izbeglištvu kao i onih koji su se vratili, iako im je proces povratka opstruiran. Sudbinu tih ljudi dobro znam jer skoro celi profesionalni i politički staž, proteklih 18 godina, pomažem u rešavanju njihovih problema”, napisao je Milošević.

Najviši politički predstavnici Srba iz Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, negativno su prokomentarisali ovakvu odluku.

Vučić je novinarima u Batajnici, na početku izgradnje kovid bolnice, rekao da nije saglasan sa takvom odlukom i da je to svoje mišljenje preneo i predsedniku SDSS Miloradu Pupovcu, ali i da tim povodom neće reći nijednu težu reč.

„Ne želim da dođe do srspko-srpskih teških reči ili zida i sankcija na Drini. Ja ću se držati toga, a nisam oduševljen ovim potezom. Ali oni tamo žive i imaju svoje ideje, možda su njihovi argumenti jači od naših“, rekao je Vučić i dodao:

„Za nas je važno da Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju stradanje srpskog naroda i tragediju zbog ostvarenja najtežeg etničkog čisćenja od Drugog svetskog rata“.

On je najavio i podizanje spomen obeležja na Petrovačkoj cesti.

Prethodno je i Milorad Dodik poručio da bi odlazak na obeležavanje Oluje bio „nekorektan potez“.

“Ako bilo koji Srbin ode tamo u ime srpske zajednice, onda on tome daje legitimitet. To je neprihvatljivo i mislim da se to neće dogoditi”, rekao je Dodik u izjavi za medije u petak.

Po njegovim rečima Oluja simbolizuje progon, egzodus, etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj.

Kritikovao je i predstavnike hrvatskih vlasti koji očekuju da se predstavnik Srba pojavi u Kninu na ceremoniji obeležavanja vojne operacije Oluja.

A jedan od najvažnijih predstavnika hrvatske vlasti, premijer te zemlje, Andrej Plenković, poručio je da se ne osvrće na reči onih koji su nezadovoljni ovakvom odlukom.

Ovo je stvar unutar Hrvatske, između hrvatskog naroda i srpske manjine, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i cele parlamentrane većine. Politiku koju vodimo snažno usmeravamo prema pomirenju, toleranciji, uključivosti, prema jasnom određivanju prema istoriji”, rekao je Plenković.

Organizatori su juče saopštili da će na centralnom skupu povodom godišnjice “Oluje” 5. avgusta uz predstavnike državnog vrha govoriti i penzionisani general Ante Gotovina, koji je u Hagu oslobođen odgovornosti za ratne zločine tokom i posle te hrvatske vojno-policijske akcije.

U Kninu će na godišnjicu akcije Oluja govoriti i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Komentara

  1. Bobby
    1. avgusta 2020. 18:59

    "... a nisam oduševljen ovim potezom. Ali oni tamo žive i imaju svoje ideje, možda su njihovi argumenti jači od naših” Ниси одушевљен јер се Београд и Србија, као некакав "Пијемонт" српства, са неодговорном влашћу током деценија, континуирано осипа Не можете се играти са судбином народа. Прво им понудити подршку, а после им, због сопствених столица. окренути леђа. Наравно да су њихови аргументи данас јачи од ваших и свакако, они тамо намеравају да живе. Имате довољно времена да размишљате зашто сте допустили то "највеће етничко чишћење после Другог светског рата". Немојте ми само о "бранитељима",, Прво размислите о онима што су бежали тенковима газећи свој народ. А томе што је бежао, је неко наредио да бежи ! И тај што је предводио бежање тенковима, сахрањен је као херој ! Е такви и таква земља нема права никоме да са "одушевљењем", или без, говори шта да ради тамо где живи.

  2. Зоран
    2. avgusta 2020. 17:27

    Опет су нашли "свог Србина" и то гле , игром случаја , баш Милошевић. Побили су хиљаде цивила, протерали неколико стотина хиљада и то славе. Славље се наравно честита, тако доликује. Овај , нормално учествујући на слављу мора да им честита убиство и протеривање наводно " свог народа " . Зашто би га иначе бирали за потпредседника? Мора бити кооперативан. И опет дођосмо до новог издајника јер смо као народ очигледно осуђени на њих. Срби у целој својој историји , пропорционално својој бројности у датом тренутку, имају највећи број издајника од свих народа на свету. То је наше проклетство.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.