Plenković kaže da se ne obazire na Vučićeve reči: Predstavnici Srba će ići na proslavu Oluje

2
Foto Profimedia

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je sinoć da će potpredsednik Vlade iz redova srpske nacionalne manjine, Boris Milošević učestvovati na obeležavanju 25.godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije “Oluje” i dodao da se ne obazire na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome. 

U razgovoru za televiziju RTL, Plenković je istovremeno najavio da će ministar branitelja Tomo Medved učestvovati na obeževanju godišnjice ubistva srpskih civila u selu Grubori kod Knina posle akcije “Oluja” u avgustu 1995. 

“Ovo je stvar unutar Hrvatske, između hrvatskog naroda i srpske manjine, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i cele parlamentrane većine. Politiku koju vodimo snažno usmeravamo prema pomirenju, toleranciji, uključivosti, prema jasnom određivanju prema istoriji”, rekao je Plenković u razgovoru za televiziju RTL upitan o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne podržava učešće SDSS na proslavi “Oluje”. 

Premijer je istakao da Hrvatska vodi svoju politiku. 

“Mi smo stabilna, demokratska zemlja, gradimo uključivo društvo, svesni svih trauma koje postoje, ali smo i samopouzdani. Hrvatska je ostvarila sve svoje nacionalne zadatke – ima svoju državu, slobodu, teritorijalni integritet, pravni sistem, ukorenjenost i u EU i NATO. Upravo iz tog položaja možemo raditi ovakve poruke 2020. koje su okrenute budućnosti”, naglasio je hrvatski premijer. 

On je dodao da je Vlada uverena da radi “dobre, prave i iskrene poteze za kvalitetniju budućnost i odnose sa svim građanima”. 

Plenković je rekao da je na današnjem sastanku s predstavnicima SDSS i srpske nacionalne manjine dogovoreno da će oni učestvovati u proslavi “Oluje” i to potpredsednik Vlade iz redova SDSS Boris Milošević. 

“Mislim da je to dobro i korisno, pre svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj istoriji, ali i da doprinosi odnosima Hrvatske i Srbije. To je i snažna poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcioniše danas 30 godina od svoje samostalnosti”, naglasio je premijer i lider HDZ. 

Na pitanje novinara on je rekao da ne zna hoće li Pupovac učestvovati na komemoraciji za žrtve “Oluje” koju ove godine predstavnici Srbije i Republike Srpske zajednički obeležavaju na području Rače, uz granicu s BiH.

“Mi nismo o tome razgovarali, to je njegov izbor. Ono što mogu reći je da će potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti na obeležavanju zločina koji je počinjen u Gruborima nakon “Oluje” te na taj način poslati snažnu poruku Vlade o tome da moramo poštovati sve žrtve i dostojno obeležiti ta mesta”, istakao je Plenković. 

On je dodao da će odlazak Medveda na tu komemoraciju biti “vrlo važna i velika poruka”.

“Poruka potpredsednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja, generala Hrvatske vojske, zapovednika Tigrova i čoveka koji jako dobro na temelju svojih ličnih i porodičnih posledica koje su mu nanete tokom Domovinskog rata može na najbolji mogući način u ime Vlade, a na određen način i hrvatskih branitelja, poslati važnu i snažnu poruku, poruku pomirenja i okretanja budućnosti”, naglasio je hrvatski premijer. 

On je dodao da će Medved ići u Grubore 24. ili 25. avgusta, kada tačno bude određen datum. 

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Ja mislim da Vucic i te kako ima pravo da komentarise ucesce srpskog predstavnika na proslavi te njihove akcije “Oluja”. On to ima i pravo i duznost zbog toga sto je 300 hiljada Srba iz Hrvatske proterano bas tokom te njihove Oluje u Srbiju i nastanili su se u Srbiji a vekovima su ziveli u svojim kucama i stanovima na teritoriji danasnje drzave Hrvstske. Vucic kao predsednik drzave u kojoj je 300 hiljada tih jadnih Srba iz Hrvstske naslo svoj mir bezeci u Srbiju od sigurne smrti u Hrvatskoj apsolutno ima pravo da stiti njihovo dostojanstvo a ovaj Srbin Milosevic sto ce slaviti godisnjicu Oluje u Kninu treba da se stidi takvog svog postupka. Plenkovic i Milanovic nista nisu do sada ucinili da zastite njihovo dostojanstvo pa ni njihove zivote a da ne pricamo o njihovoj imovini koju su popljackali, oduzeli im, srusili i spalili. Pa spalili su 90-tih godina i rodnu kucvu Nikole Tesle zato sto je bio Srbin a sada ga svojataju. Nista se u pogledu prava Srba nije promenilo na bolje, vec svaki dan se po gradovima Hrvstske ispisuju grafiti kako Srbe treba ubijati i vesati.

  2. Predsavnici Srba u Hrvatykoj nemaju niti osobnog morala ,a niti razumiju traumu pobijenih,opljačkanih i proteranih Srba.,pa je njihovo prisusto zločinačkoj proslavi ispod osbnog i kolektinog dostojanstva i poštovanja prema ubijenim civilima i deci.
    Potpora lažnoj demokraciji u Hrvatskoj ne donosi boljitak Srbima u Hrvatskoj.Zar slična podška koju je radio Pupovac ,samo da bi Hrvatska bila primljena u EU nije dovolj pouka vodstvu Srba u Hrvatskoj da će i ovog puta biti prevareni.

Comments are closed.