“A zašto to ne ispriča u srpskom parlamentu svojim vođama”, “moćno, šteta što su desničari izašli iz sale”…: Reakcije na govor “devojčice iz kolone” u hrvatskom Saboru

0
Screenshot YouTube/Index

Poslanica u hrvatskom Saboru Anja Šimpraga odžala je govor o Oluji i tome kako je kao devojčica od osam godina bila deo kolone, ali i o tome kako se posle četiri godine vratila u Knin, “u rodnu grudu”.

Reakcije su bile oprečne.

Tako je zastupnik iz SDP-a reagovao pozitivno, dok su joj druge kolege poručile da kaže to “svojim vođama u srpskom parlamentu”.

“Govor zastupnice Anje Šimpraga me zaista dirnuo. Mislim da će tako hrvatski građani postati svesniji onoga što se dogodilo i onima koje volimo nazivati drugom stranom. I treba pozdraviti to što se zastupnica Šimpraga nakon svega toga vratila u Hrvatsku i uzela aktivnu ulogu u društvu. Redak primer saborskog zastupnika čije je već prvo obraćanje u Saboru obeležilo njen celi mandat”, Arsen Bauk iz SDP-a.

Njegov kolega Bojan Glavašević bio je sagalsan sa takvom ocenom i poručio je da je šteta što su desničari napustili salu.

Ipak, iz HDZ-a su stigle drugačije reakcije.

“Dobra opservacija devojčice koja je doživela sve najgore u ratu, ali voleo bih da takav govor održi i u srpskom parlamentu i to kaže svojim vođama koji su započeli tu nesreću koju je i sama prošla.

Voleo bih da ona kao Srpkinja kaže sadašnjem vođstvu u Srbiji, koje ne odustaje od teza zbog kojih je rat i počeo, da je toga dosta i da je vreme za mir, saradnju i zajedništvo te da ni jedno dete više ne sme doživeti traume kakve su doživela i hrvatska, a vidimo i srpska deca.

Svakako pritom trebamo imati na umu 402 ubijene dece u Domovinskom ratu za koje niko nikad nije odgovarao”, rekao je Ivan Anušić iz HDZ-a.