Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da američki avioni u vazdušnim napadima u Somaliji nisu usmrtili nijednog civila otkada je predsednik Donald Tramp ubrzao napade na oružanike Šababa pre dve godine.

Amnesti internešenel pokrenuo je istragu pet od više od stotinu napada koje su u Somaliji od 2017. izveli dronovi i avioni, a na samo tom malom uzorku utvrđeno je da je život izgubilo 14 civila.

Ministarstvo odbrane kaže da su američke snage u borbi protiv Islamske države od kraja januara usmrtile najmanje 1.257 civila u Iraku i Siriji.

Ervors, grupa za monitoring, procenjuje da je u tim napadima stradalo najmanje 7.500 civila.

Ovi raskoraci u brojevima pokazuju koliko slabo američka javnost razume cenu vazdušnog rata dronovima koju ljudi plaćaju životima. Broj civila ubijenih u tim napadima obavijen je velom tajne.

Predsednik Tramp otežava podizanje tog vela tako što dozvoljava CIA da drži u tajnosti koliko je civila ubijeno u vazdušnim napadima agencije izvan ratnih zona u Avganistanu, Iraku i Siriji – u mestima poput Jemena, pogranične oblasti između Pakistana i Severne Afrike.

Predsednik Barak Obama agresivno je proširio upotrebu dronova u takvim napadima. Ali je on blagovremeno razumeo potrebu za transparentnošću i odgovornošću, te je, pod pritiskom doduše, uveo razumne mere zaštite.

Među njima je i uredba iz jula 2016. godine kojom se od vlade zahteva da objavi godišnje izveštaje o smrti civila u tim oblastima.

Tramp je povukao tu uredbu u martu. Njegov Savet za nacionalnu bezbednost nazvao je uredbu izlišnom, pošto je Kongres prethodno usvojio zakon koji predviđa da Ministarstvo odbrane objavi podatke o svim civilima ubijenim u bilo kojoj od tih operacija. Ali taj zakon pokriva samo Ministarstvo odbrane, ne i kampanju dronovima koju CIA vodi.

Eksperti kažu da je pod Trampovom palicom broj vazdušnih napada u Avganistanu, Iraku i Siriji, ali i u Somaliji, porastao. U Avganistanu se broj američkih vazdušnih napada u kojima su ubijeni ili povređeni civili više nego udvostručio u prvih devet meseci 2018. u poređenju sa prethodnom godinom, a prema podacima Ujedinjenih nacija ubijeno je više od 150 civila.

Nedostatak transparentnosti i odgovornosti za smrt civila pomaže neprijateljima da spinuju lažne narative, a saveznicima otežava da brane akcije Amerike i postavlja loš primer za druge zemlje koje u svoje arsenale uvode i dronove. To bi za posledicu moglo da ima ratne zločine, kako ističu neki kritičari.

Kongres SAD mora da insistira na preciznijim podacima i da istraži izveštavanje o broju civilnih žrtava.

Ne postoji borba bez rizika. Ali u borbi dronovima, rizik pada na nevine. Amerikanci moraju da razumeju punu cenu i posledice tih rizika.

© 2019 The New York Times

TEKST IZ NOVOG BROJA NJUJORK TAJMSA NA SRPSKOM JEZIKU, NA POKLON SVIM ČITAOCIMA UZ NOVI BROJ NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA, 11. APRILA

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.