Sve je zaustavljeno pitanjem ‘a di su novci’, siguran sam da nikad neće izgraditi Centar za matične ćelije: Miodrag Stojković za Nedeljnik

2
Foto: Privatna arhiva

Profesor dr Miodrag Stojković, genetičar i vlasnik poznate specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu, otišao je na Harvard, a za Nedeljnik je sada prvi put govorio o pravim razlozima napuštanja Srbije. On je rekao i da mu je najviše smetalo čekanje da se Centar za matične ćelije u Kragujevcu najzad izgradi.

Na sva zvona najavljivana izgradnja objekta “Centri izvrsnosti Univerziteta u Кragujevcu”, s bankom matičnih ćelija, trebalo je da bude završena 2017. Iz Ministarstva prosvete kažu da su ugovor sa izvođačem raskinuli 7. avgusta zbog kašnjenja i da će uraditi sve da se objekat izgradi do kraja 2020. kad ističe period raspoloživosti sredstava EIB.

O tome, kao i da li je imao dilemu da li da napusti zemlju neulasku u SANU i “razrešenju” sa mesta šefa Katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu. , kaže:

“I SANU i dešavanja na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu nisu značajno uticali na odluku i odlazak. Svako ko se ozbiljno bavi naukom zna da naučnik ne živi zbog i od titula. Meni je najviše smetalo čekanje ili bolje rečeno dugogodišnja krađa vremena pri čekanju da se Centar za matične ćelije u Kragujevcu najzad izgradi. Kako su tolike godine prošle, siguran sam da se to nikada neće desiti jer je prošle godine ponovo sve zaustavljeno sa onim poznatim pitanjem ‘a di su novci’, jer odjednom izvođač radova nema sredstava da nastavi sa radovima. Dodatno, i ako se Centar izgradi, u medijima se vidi da neko, ponovo po svom nahođenju, želi da menja koncept i svrhu Centra. Priča oko Centra je primer simptoma bolesti u kojoj se nalaze institucije naše zemlje, to je matrica po kojoj ona trenutno (ne) funkcioniše i time gura ljude od sebe (pored sebe naročito mislim na mlade kolege)”.


Profesor Miodrag Stojković u intervjuu za Nedeljnik pričao je i o smeni na fakultetu u Kragujevcu, padu BU na Šangajskoj listi, akademskoj zajednici, stanju nauke i obrazovanju u zemlji, odlasku mladih talenata i društveno-političkom stanju u Srbiji…

CEO INTERVJU U ŠTAMPANOM IZDANJU NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD 22. AVGUSTA ILI NA NOVINARNICA.NET.

2 KOMENTARA

  1. Da li neko u ovoj Srbiji može da stane na put Nikolićima, ko je uzeo pare, kombi firma Banković-hapsi, fondacija na Dragicu-apsi dotičnu. Sve može ako se hoće, ali ovde se neće, sklopljen je pakt o nenapadanju i Nikolići rade šta hoće.

  2. Tako je, bezi a i mi cemo za tobom. Pa onda neka Nikolici deponuju maticne celije u centru za koji su drpili pare.

Comments are closed.