Na sva zvona najavljivana izgradnja objekta „Centri izvrsnosti Univerziteta u Кragujevcu“, s bankom matičnih ćelija, trebalo je da bude završena 2017. Iz Ministarstva prosvete kažu da su ugovor sa izvođačem raskinuli 7. avgusta zbog kašnjenja i da će uraditi sve da se objekat izgradi do kraja 2020. kad ističe period raspoloživosti sredstava EIB.

Naime, posao izgradnje dobila je firma „Banković“, a nakon tri propuštene građevinske sezone, s njom je raskinut ugovor, samo godinu pre krajnjeg roka za završetak. Umesto izgrađenog objekta još 2017, to mesto izgleda kao napušteno gradilište. A Evropska investiciona banka (EIB) predvidela je da posao mora da bude završen do 31.12.2020, odnosno tada se, kako potvrđuju iz Ministarstva, završava period raspoloživosti sredstava.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u odgovoru N1, kaže da je sa izvođačem radova raskinut ugovor zbog neblagovremenog izvršavanja ugovorenih obaveza.

„Izgradnja objekta se nije odvijala u skladu sa usvojenim dinamičkim planom, zbog čega je investitor zahtevao od izvođača da intenzivira radove na izgradnji i blagovremeno ispunjava ugovorene obaveze. Međutim, izvođač radova nije preduzeo odgovarajuće mere i aktivnosti kojima bi se izgradnja objekta nastavila u skladu sa prihvatljivom dinamikom, ni nakon ostavljenog dodatnog roka od strane investitora. Procenat završetka objekta je 31,78%“, navode iz Ministarstva. Ugovor je, kako dodaju, raskinut 7. avgusta ove godine.

Na pitanje N1 da li je vreme pokazalo da je izbor izvođača bio pogrešan, iz Ministarstva kažu da je izvođač izabran 2015. godine nakon sprovedenog međunarodnog otvorenog postupka nabavke, na koji je saglasnost dala Evropska investiciona banka.

Kažu da je izvođač radova u postupku nabavke prikazao da poseduje i zadovoljava sve kvalifikacione uslove, kao i da je dao najpovoljniju ponudu. Međutim, kako dodaju, tokom realizacije ugovornih obaveza uočene su znatne promene kod izvođača radova –  smanjeni tehnički i personalni kapaciteti na gradilištu, kašnjenje u izvođenju planiranih radova, do potpune obustave rada.

Zajednički interes Vlade Republike Srbije i Evropske investicione banke je da se Projekat „Istraživanje i razvoj u javnom sektoru“, u okviru kog se realizuje izgradnja objekta „Centri izvrsnosti“, završi u navedenom roku, uveravaju iz Ministarstva prosvete.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja angažovaće maksimalno svoje kapacitete kako bi se ovaj podprojekat priveo nameni, dodaje se u odgovoru.

Podsećaju i da je uloga Jedinice za upravljanje projektima (JUP) da pomno prati i kontroliše realizaciju svih aktivnosti u okviru projekta „Istraživanje i razvoj u javnom sektoru“, kao i da signalizira ako dođe do propusta.

Komentar(1)

  1. milica stepandić
    24. avgusta 2019. 19:55

    SRAM VAS BILO!!!!! Koja opravdanja navodite! Ali zato fontane i kojekakve gluposti mogu da niknu preko noći. A za ovakve institucije nema para ili mora da se čeka godinam, a pri tom niko ne odgovara za javašluk, korupciju i kriminal. I treba mladi obrazovani, pametni, najbolji medju najboljima da beže odavde glavom bez obzira.Gospodo ministri gospodine predsedniče pogledajte samo redove ispred stranih ambasada i konzulata pa se malo rapitajte ko tamo stoji i zašto stoji. Koliko je Stojkovića već napusilo zemlju i koliko će ih još napustiti videćete. Ne moćete mladim pametnim i nadarenim ljudima da dajete mrvice od vašeg kolača koda ste uzali za sebe i ne dajete nikom a pri tom polovina vas ja po partijkoj liniji na vlasti a vaše obrazovanje je diskutabilno, i vi takvi vodita ovu državu i obećavate obrazovanim, nadarenim, školovanim mladim ljudima šarene laže. Ali to ne pije vodu više i zato ostajemo bez najboljih medju najboljima a ostaju samo oni koji moraju i ne mogu da nadju drugu alternativu, Tako je to draga mojo gospodo koji ste na čelu ove države.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.