Studija: Opasnost od koronavirusu u avionu veoma niska

  0
  Foto Profimedia

  Opasnost od izloženosti koronavirusu u avionu veoma je niska, pokazala je objavljena studija američkog Ministarstva obrane, što je pozitivan znak za industriju avioprevoza, teško pogođenu posledicama pandemije kovida-19 na vazdušni saobraćaj.

  Prema toj studiji, sprovedenoj u avionima Boing 777 i 767 “United Airlinesa”, za putnika s maskom opasnost od plutajućih čestica u području disajnih puteva iznosi u proseku 0,003 odsto, i to u punom avionu.  

  Studija je predvidela uslove u kojima je samo jedna osoba u avionu zaražena i ne uzimajući u obzir moguća kretanja putnika po kabini.  

  Utvrdila je da maske smanjuju izloženost zarazi kada neko kašlje, čak iako se nalazi na sedištu blizu vas. Zahvaljujući brzoj cirkulaciji vazduha, silazno usmerenoj ventilaciji i sistemima filtriranja, oko 99,99 odsto čestica unutar šest minuta profiltrira se iz kabine napolje.  

  “Ovi podaci znače da nema gotovo nikakve šanse da u avionu “United Airlines” budete izloženi riziku od zaraze kovidom-19, čak i ako je vaš let pun”, izjavio je direktor službe za korisnike “Uniteda Toby Enqvist”.  

  Studija nadalje procenjuje da bi, za izloženost zaraznom nivou virusa, putnik morao u avionu da provede 54 sata, zajedno sa zaraženom osobom.  

  Šestomesečno istraživanje uključivalo je 300 sprovedenih testova na 38 sati leta i 45 sati testiranja na zemlji. Ono se zasnivalo na raspršivanju čestica veličine novog koronavirusa po čitavoj kabini, opremljenoj senzorima umesto ljudi.