“Stadioni i koncertne dvorane možda budu zatvoreni više od godinu dana”: Saveti i upozorenja predsednika Nemačke akademije nauka

0
Foto: Beta - (AP Photo/Michael Probst

Ljubitelji fudbala i koncerata bi, po najgorem scenariju, mogli da budu uskraćeni za omiljene dogadjaje više od godinu i po dana, smatra predsednik Nemačke akademije nauka Leopoldina Gerald Haug.

Ostaviti zatvorene stadione i dvorane još 18 meseci “sigurno bi bilo veoma mudro”, rekao je predsednik Akademije čije savete sledi vlada u donošenju mera u borbi protiv pandemije korona virusa.

“Što se tiče toga da li će trajati godinu i po, moramo da sačekamo, ima optimističnijih procena”, priznao je u intervjuu u ponedeljak uveče televiziji ARD. “Ali sigurno će trajati još nekoliko meseci, moglo bi da ide i do godinu i po dana”.

Akademija je juče predložila povratak u normalnu “u fazama”, posebno ako se broj novozaraženih “stabilizuje na niskom nivou” i ako se “zadrže mere higijene”.

Koncertne dvorane i stadioni u Nemačkoj su zatvoreni sredinom marta zbog pandemije korona virusa.

Nemačka fudbalska liga treba da se sastane u petak kako bi odlučila o mogućem nastavku prvenstva početkom maja, ali sa mečevima iza zatvorenih vrata ako zdravstvene vlasti daju zeleno svetlo.

(Beta-AFP)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus