“Spreman sam da me stave pod nadzor, ako ima potrebe…”: Đukanović posle posete baltičkim zemljama

0
Profimedia

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je danas da nije stavljen pod nadzor nakon što se vratio iz posete baltičkim zemljama, ali je iskazao spremnost da, ako bude potrebe, bude stavljen pod nadzor zdravstvenih organa.

“Panika nema mnogo veze sa zdravstvenim sistemom, to ima više veze sa atmosferom koja je kreirana od pojedinih subjekata koji utiču na atmosferu u svakom društvu i to je nešto o čemu bismo svi zajedno morali povesti računa”, kazao je Đukanović novinarima nakon obeležavanja Dana reprezentacije Crne Gore u hotelu “Hilton”.

Opasnost je, kako je potvrdio, velika.

“Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju. U našem okruženju imamo puno obolelih. U uslovima slobodnog kretanja ljudi možemo pretpostaviti da je realna mogućnost da se takvi slučajevi pojave i kod nas. Na sreću do danas nisu, tako da verujemo da još imamo šanse da u sezoni koja sledi vidimo opadajuću tendenciju opasnosti od koronavirusa, da prođemo sa što manje posledica”, rekao je Đukanović.

Zdravstveni sistem se, kako je dodao, priprema.

“To se radi odgovorno i sve ostalo je u zoni onoga što su realni kapaciteti svake države i svakog zdravstvenog sistema. Radimo sve što je u našoj moći da obezbedimo maksimalnu zaštitu zdravlja građana Crne Gore. I ljudima koji se nalaze na našem prostoru iz sata u sat smo sposobniji da pužimo zaštitu”, istakao je Djukanović.

U baltičkim zemljama, kako je rekao, nema panike koju vidimo u našem neposrednom okruženju.

“Moram da priznam da nisam siguran da je u svakoj od država zabeležen slučaj, ali sam spreman kao primer da se podvrgnem svim onim pravilima koje nalaže prevencija unutar našeg zdravstvenog sistema”, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li razmišlja o merama kao što je zatvaranje škola predsednik je odgovorio da će donositi odluke u skladu sa preporukama.

“Za sada nema potrebe za takvim merama. Ukoliko nam se učini da se opasnost pojačava, to su mere koje možemo preduzeti u toku jednog dana”, naglasio je Đukanović.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus