Milačić: “Parlamentarna većina Vladi nije dala nijedan dan poverenja, otvaramo teme koje ni DPS ne bi pokretao. Hajde da odrastemo…”

0
Printscreen/YouTube/Nova S

“Prava Crna Gora neće učestvovati niti u jednoj aktivnosti koja će destabilizovati Vladu (Crne Gore) bez DPS-a, a time i istorijsku pobedu naroda Crne Gore, ostvarenu na izborima 30. avgusta”, saopštio je predsednik te stranke i poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić, a prenose Vijesti.

On je u opširnom saopštenju pozvao parlamentarnu većinu na ujedinjenje, istakavši da njegove kolege “nisu dali Vladi ni dan poverenja da dovrši započeti posao, javno otvarajući teme koje čak ni DPS ne bi otvarao”.

“Zbog istine i naroda, ali i zbog Mitropolitovog puta kog Prava Crna Gora najotvorenije sledi, u kom je smena vlasti i donošenje drugačijeg Zakona o slobodi veroispovesti bio isključivi motiv Mitropolitove borbe kao uslov osvajanja slobode koja danas, čini se, odzvanja neslobodom kojom sami sebe okivamo sada kada smo slobodni”, saopštio je Milačić.

“Kao parlamentarna većina moramo biti najujedinjeniji i najodgovorniji: danas, kada je narod Crne Gore, a posebno Crkva, poslala DPS u prošlost iz koje se neće vratiti, ne smemo sebi pripisivati zasluge kojih nismo dorasli, da smo mi ti koji smo doneli pobedu iako je doprinos svih nas iz Parlamentarne većine neupitan”, dodao je on.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore”: “Krivokapić naneo štetu svima koji su ga izabrali, predlažemo jasan sporazum parlamentarnoj većini…”

Istakao je treba da prestanu sa stalnim i bespotrebnim kavgama, dopuštajući odlazećem sistemu da se izgradi ponovo.

“Nalazeći razlog za nezadovoljstvo u Vladi koju smo sami podržali, a kojoj nije pružena prilika da se pokaže, koja je skoro kritikovanija od bilo koje Vlade DPS-a, da li u takvoj stvarnosti narod Crne Gore treba da sanja budućnost Crne Gore”, upitao je Milačić.

“Narodu koji je umoran od prvih i zadnjih lista, od brojeva i mandata, koji je umoran od politike umesto zajedničke borbe svakodnevno serviramo tihe i ne samo tihe obračune među nama, posebno obračune sa Vladom od koje narod, skupa sa svima nama, očekuje spas”, dodao je Milačić.

Istako je da “moraju već jednom da odrastu kao parlamentarna većina”.

“Ne dovodeći u pitanje pojedine odluke Vlade kojima sam i ja lično nezadovoljan, nijedna tranzicija nije, niti može biti savršena, u podršci koju sam pružio Vladi i premijeru tražio sam i nalazio ono za šta sam se godinama najličnije borio, za šta sam pola života ostavio, put Mitropolita Amfilohija u kom se pobeđuje samo verovanjem, a ne napadima na ono u šta se veruje. Ili to onda nije prava vera, ili nije prava borba”, saopštio je Milačić.

“Stalnim istupima u kojima se konstantno spočitava nezadovoljstvo i predviđa neuspeh svemu što Vlada preduzme, narodu Crne Gore ostaje čitljiva politička igra u kojoj je usko partijski interes vodilja takozvanog nezadovoljstva, a borba koju vodimo umjesto da bude nad nama samima ostaje udaljeno ispod svega toga, mislite li, kolege poslanici, da narod Crne Gore to ne uočava”, dodao je on.

Kako je Milačić naglasio, nije Temeljni ugovor ni razlog ni uslov opstanka crnogorske Vlade. Smatra da je uslov opstanka bilo donošenje Zakona o slobodi veroispovesti, “zakona po meri naroda Crne Gore”.

Mandić: “Krivokapić više nema poverenje i podršku DF-a”

“To je ono što je obećano, to je ono što je ispoštovano, to je ono što je konačno zaštitilo imovinu verskih zajednica u Crnoj Gori, posebno imovinu Srpske pravoslavne crkve, to je ono čime je ispoštovana želja Mitropolita Amfilohija”, rekao je Milačić.

“Kao odgovorna parlamentarna većina moramo shvatiti da je teško oporaviti sistem koji je decenijama vođen van sistema, i ne smemo zbunjivati javnost stalnim prijetnjama i najavama novih izbora koje narod ne želi, naš doprinos mora biti naše jedinstvo i pomirenje jer samo smo tako ujedinjeni pobedili sistem kriminala, sistem zastiđa i sistem prošlosti, pobedili DPS”, dodao je poslanik u crnogorskoj Skupštini.

Milačić je naveo da kao deo parlamentarne većine najotvorenije poručuje narodu Crne Gore da je svaka Vlada bez DPS-a njegova Vlada, bez obzira na to da li za nekoga od njih u njoj ima mesta, a da je interes naroda Crne Gore isključivi motiv njihove borbe.

“Pozivam kolege poslanike da već jednom prestanu sa igranjem igara koje su građani Crne Gore prerasli, što su jasno i poručili 30. avgusta, jer ćemo na ovaj način doći u situaciju da nam građani Crne Gore jasno poruče da, ne da ne žele DPS, već da ne žele ni nas, parlamentarnu većinu koja nije umela da sačuva njihovu borbu i njihovu pobedu”, zaključio je Milačić.