„Odustajanjem premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom srušeni su osnovni principi koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’ (ZBCG), saopštili su predsednici stranaka tog političkog saveza nakon danas održanog sastanka, a prenose podgoričke Vijesti.

Ocenjujući da je premijer Crne Gore naneo „veliku štetu onima koji su ga izabrali i koji su mu verovali“, pozvali su partnere u parlamentarnoj većini da potpišu „precizan i jasan koalicioni sporazum“ svih stranaka koji je čine, a koji će obavezati ne samo sve potpisnike, nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti.

Smatraju da je Krivokapić „izneverio njihovo strpljenje“ i rekli su da je izgubio njihovu podršku, „sve dok se obećano ne ispuni, i to bez odlaganja“.

Koalicija „Za budućnost Crne Gore“, kako su poručili, ima dužnost koja je iznad političke i iznad svakog interesa.

„Obavezni smo da poštujemo građane, da ih ne izneverimo, da ih sledimo i budemo izvršioci njihovih očekivanja. Duboko smo razočarani poslednjim političkim i politikantskim kalkulacijama premijera Zdravka Krivokapića kojima je naneo veliku štetu onima što su ga izabrali i koji su mu verovali. Ustupili smo mu prvo mesto na našoj listi, pobedili smo i izabrali Vladu koju je on predložio, bez bilo kakvih konsultacija sa nama“, navodi se u saopštenju koje je crnogorskim medijima dostavio Demokratski front, pišu Vijesti.

„Svesno smo postupali suprotno političkim zakonima modernih društava, sve iz vere i nade da je to čovek koji može da pogreši kao i svi mi, ali koji neće obmanuti, prevariti i okrenuti leđa svojima. Verovali smo da neće raditi sebično za sebe i one druge koji su poraženi na izborima. Premijer je prekršio obećanje i datu reč građanima, Crkvi i blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju i patrijarhu Irineju“, dodaje se u saopštenju.

Takođe se ističe da je „nepotpisivanje Temeljnog ugovora“ i „neprikladan i neodgovoran odnos prema vernicima i SPC, najveći politički udarac koaliciji ‘Za budućnost Crne Gore’ od strane premijera“.

„Očigledno je da svako drugi, počev od manjih koalicionih partnera do činovnika pojedinih NVO, imaju veći uticaj na Vladu od nas koji je sa dvotrećinskom većinom podržavamo. To je ne samo neprihvatljivo, nego je i ponižavajuće. Kada se potroši reč, izgubi poverenje i nekadašnja skromnost zameni umišljenošću, ličnom veličinom i važnošću, onda narodu ne ostaje ništa drugo nego da ustane i kaže da ga tako preko noći promenjen čovjek više ne može predstavljati“, piše u saopštenju.

Bilo bi prirodno, kako navode lideri partija koje čine „Za budućnst Crne Gore“, da se Krivokapić zahvali „svima nama, da zatraži oprost i od onih koji su ga preporučili“ i pokaže da je demokratija iznad svakog pojedinca, a parlamentarna volja predstavnika naroda zakon koji se mora poštovati u svakoj prilici.

„Nažalost, plašimo se da se to neće desiti. Zato, u ovom cilju, pozivamo naše partnere u parlamentarnoj većini da, nezavisno od odgovora premijera Krivokapića koji nije želeo sa nama da razgovara ni oko budžeta, što je posebna i strašno ozbiljna tema, potpišemo precizan i jasan koalicioni sporazum svih stranaka koji je čine, a koji će obavezati ne samo sve potpisnike, nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti. Nažalost, džentlmenski sporazum i data reč na kojima se uspostavila i izglasala Vlada Zdravka Krivokapića se u kontinuitetu kompromituje od strane premijera koji gotovo ništa nije uradio od onoga što je čvrsto obećao“, piše u saopštenju.

Zbog toga, kako navode, moraju vlastitim potpisima jasno i precizno svedočiti o preuzetim obavezama i međusobnim odnosima.

„Uvereni da tom poslu možemo odmah i savesno pristupiti, šaljemo čvrstu i odlučnu poruku naše snage da odbranimo tekovine avgustovske pobede naroda“, zaključuje se u saopštenju lidera partija koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.