Kraljica danas puni 94 godine. Rođendan slavi u tišini (i tako će biti za oba njena rođendana): Kako je korona ugrozila tradiciju staru dva i po veka

0
Foto: Profimedia

Prvi put za 68 godina koliko je na čelu monarhije, britanska kraljica Elizabeta Druga, neće svoj rođendan, odnosno jedan od dva svoja rođendana, proslaviti tradicionalno uz počasne plotune.

Da nije pandemije koronavirusa danas bi se u Engleskoj svečano obeležavao 94. rođendan kraljice. Kako je CNN objavio, svi telefonski i video pozivi povodom njenog rođendana će ostati privatni, a Bakingemska palata će jubilej obeležiti jedino na društvenim mrežama.

Možda ove godine kraljica neće biti jedina koja će svoj rođendan ostaviti za neko lepše vreme, samo što za razliku od ostalih kojima rođendan dolazi usred pandemije, kraljica inače svke godine ima dva rođendana.

“Zvanični” rođendan se, inače, proslavlja u junu, zbog lepog vremena.

Ni taj “drugi” rođendan ove godine svakako neće biti svečan kao što je bilo ranijih godina, pošto je takozvani Festival boja kojim kulminira letnja proslava otkazan za ovu godinu.

Zvanični rođendan se obično slavie druge subote u junu, a tradicija je stara dva i po veka, još od kralja Džordža Drugog, koji je 1748. želeo velelepnu proslavu, što je bilo nemoguće u novembru kada je inače padao njegov pravi rođendan.

Tada je odlučio da proslavu rođendana veže za veliku vojnu paradu koja se održava uoči leta, po lepom vremenu. Tako su britanski monarsi dobili dva rođendana i tako je kraljica Elizabeta Druga slavila ovih nepunih sedam decenija na čelu Ujedinjenog Kraljevstva. Sve dok se nije pojavila korona…

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus