Koronavirus: Broj obolelih u Srbiji 46, sprema se uvođenje vanrednog stanja, Kon se zalaže za obustavu nastave do kraja školske godine, Tramp se testirao…

0
Foto: Beta - Chinatopix via AP

U Srbiji je registrovano 5 novih slučajeva koronavirusa, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji za medije, preneo je N1.

Ukupan broj obolelih od koronavirusa u Srbiji sada je 46.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

VULIN PISAO VUČIĆU

U skladu sa Ustavom Republike Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, a zbog ugrožene bezbednosti građana Republike Srbije na najvećem delu teritrije naše zemlje, uputio je pismeno predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem zahteva da, u skladu sa ustavnim ingerencijama, preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništava.

Blic je objavio da će u narednim danima bidi saopštena odluka o uvođenju vanrednog stanja.

“ONO ŠTO NAS ČEKA ĆE BITI UŽASNO…”: VUČIĆ MOLI STARE DA NE IZLAZE IZ KUĆA, OPET PROGLASIO RESPIRATORE ZA DRŽAVNU TAJNU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će država u narednih mesec dana sprečiti izvoz osnovnih životnih namirnica, a obustaviće se i izvoz dezinfekcionih sredstava. Broj respiratora od danas je ponovo državna tajna, kazao je Vučić.

“Građani ne treba da brinu za osnovne životne namirnice. Planiramo da sa ovim završimo za dva meseca. Da za godinu dana nemamo ništa što bi neko uradio, imamo dovoljno pšenice i brašna, nema problema ni sa uljem, šećerom… Sprečićemo izvoz osnovnih životnih namirnica za najmanje 30 dana”, kazao je Vučić na konferenciji za medije.

Predsednik je dodao i da proizvođači dezinfekcionih sredstava i toalet papira svoje prozivode neće moći da izvoze na strana tržišta.

Nedostatak likvidnih sredstava, kada do toga bude došlo, država će nadomestiti kreditima iz Fonda za razvoj sa kamatom od jedan odsto, najavio je Vučić.

“Imamo 13,5 milijardi evra devizne rezerve, pet milijardi više nego pre nekoliko godina. Imamo 30,5 tona zlata, 9 tona u Bernu u Švajcarskoj da bismo svakog trenutka to mogli da naplatimo. Naša monetarna i fiskalna stabilnost su neupitni”, istakao je predsednik.

Kada su u pitanju firme i pojedinci koji budu pogođeni koronavirusom, Vučić je kazao da “koliko god budemo mogli da pomognemo, pomoćićemo”.

“Deo onima koji su direktno pogođeni država će pomoći oko isplate plata… Narodna banka neće štampati dodatan novac”, kazao je Vučić.

Vučić je zamolio najstarije sugrađane da ne izlaze iz kuća.

“Vaši životi su u pitanju, kao boga vas molim ostanite u svojim kućama”, rekao je Vučić.

Kada je u pitanju broj respiratora, predsednik je kazao da je jutros nabavio još 50, a da nabavka nigde nije oglašena.

“Snalazim se. Pa me gonite jednog dana što sam narodu nabavljao respiratore… Zato što ono što nas čeka biće užasno i nikada nećemo biti pripremljeni. Nijedna zemlja nije pripremljena”, kazao je Vučić i istakao da je ukupan broj respiratora od danas državana tajna.

KON: “ZALAŽEM SE ZA ZATVARANJE ŠKOLA DO KRAJA ŠKOLSKE GODINE…”

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da će podneti ostavku u Kriznom štabu za suzbijanje COVID-19 Vlade Srbije u slučaju da se mere protiv širenje korona virusa ne poštuju, odnosno ako se škole u Srbiji zatvore, na primer, na dve nedelje.

Kon je gostujući na TV Prva rekao da “misli da je odluka (o zatvaranju škola) već doneta” i da se tek očekuje veći broj obolelih u Srbiji.

On je objasnio da je protiv zatvaranja škola na nekoliko nedelja zato što bi se u suprotnom deca na nastavu vratila u trenutku kada se očekuje da epidemija bude na vrhuncu.

Kon je dodao da je mera za koju se on lično zalaže zatvaranje obrazovnih institucija do kraja školske godine, nakon čega bi trebalo organizovati letnju školu i nadoknadu nastave.

“PACIJENT KOJI SE LEČIO U KC VOJVODINE VIŠE NEMA KORONAVIRUS”

“Sa Klinike za Infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, jedan pacijent je pušten na kućno lečenje, pošto su testovi pokazali da je negativan na koronavirus, a njegovo zdravstveno stanje će se i dalje pratiti”, izjavila je za RTV Vojvodine, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, Edita Stokić.

Prepodne, dopremljen je novi pacijenta iz Opšte Bolnice u Kikindi. To je drugi pacijent zaražen Kovidom – 19 iz tog banatskog mesta.

“Trenutno u Kliničkom centru Vojvodine leče se četiri pacijenta obolela od korona virusa. Od ta četiri pacijenta jedan je u teškom opštem stanju i zahteva mehaničku ventilaciju. Svi pacijenti su hemodinamski stabilni, njihovo zdravstveno stanje monitoriše se tokom 24 sata od strane multidisciplinarnog tima lekara Kliničkog centra Vojvodine. Lečenje ovih pacijenata sprovodi se u novoizgrađenoj Intenzivnoj jedinici Infektivne Klinike Kliničkog centra Vojvodine, koja je osposobljena i opremljena najmodernijom opremom. Klinički centar Vojvodine je blagovremeno obezbedio dovoljne količine materijala, svih medicinskih lekova i pratećih sredstava kao i zaštitne opreme neophodne za zaštitu kako zdravstvenih radnika kao i pacijenata koje dopremaju u tu zdravstvenu ustanovu” izjavila je za RTV Edita Stokić, direktorka kliničkog centra vojvodine.

SZO O (NE)SUSPENZIJI NASTAVE U SRBIJI

Odeljenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu navelo je da vlasti u Srbiji pažljivo analiziraju niz mera u vezi sa koronavirusom i da za zatvaranje škola moraju da postoje čvrsti razlozi.

“Koliko nam je poznato, vlasti u Srbiji pažljivo analiziraju niz mera u vezi sa koronavirusom, a zatvaranje škola je jedna od njih. Zatvaranje škola je agresivna mera koja onemogućava obrazovanje dece, što je njihovo osnovno pravo. Zbog tog razloga moraju postojati čvrsti razlozi za zatvaranje”, navodi se u odgovoru SZO za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U odgovoru portarola SZO koji je mejlom prosledila savetnica za komunikacije Stefani Brikmans stoji i da su vlasti u Srbiji “posle razmatranja trenutnih epidemioloških podataka” procenile da nije vreme za zatvaranje škola i da to može da bude promenjeno “kako se bude menjala epidemiološka situacija”.

U ČAČKU TRI SLUČAJA ZARAZE, 118 LICA U KUĆNOJ IZOLACIJI

U Čačku je potvrđen treći slučaj obolelog od koronavirusa, saopštio je danas Radni)B tim za praćenje širenja koronavirusa u tom gradu.

U  kućnoj izolaciji u Čačku nalazi se 118 lica, a u čačanskoj Opštoj bolnici jedno lice je hospitalizovano sa blagim simptomima repsiratoren infekcije.

NA KOSOVU POTVRĐEN TREĆI SLUČAJ ZARAZE

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitija izjavio je danas da je kod još jedne osobe potvrđeno prisustvo koronavirusa, što je ukupno treći slučaj na Kosovu. 

On je na konferenciji za novinare rekao da je u pitanju rođak pacijenta iz Vitine, odnosno sela Stubla, starog 77 godina kod koga je juče potvrđeno prisustvo koronavirusa.

KOKEZA SE ZARAZIO U MILANU

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza zarazio se koronavirusom u Milanu, a tu informaciju je potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.

Predsednik Vučić je potvrdio da se Kokeza trenutno oseća dobro.

Iako su prvobitne informacije bila da je Kokeza dobio koronavirus u Amsterdamu na Kongresu UEFA, ipak se zarazio u Milanu.

“Kokeza se dobro drži, dobro se oseća. Sve je bilo u Milanu, tamo je puno virusa i sve iz tog grada ide”, rekao je Vučić.

Kokeza je u petak primljen u na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Srbije, gde je ispitan.

Fudbalski savez Srbije je svom predsedniku poželeo brz i uspešan oporavak.

“Istovremeno, apelujemo na sve pojedince, klubove i institucije da se ponašaju odgovorno u danima koji dolaze kako bi maksimalno smanjili pošasti pandemije koronavirusa”, navodi se iz FSS.

CRNA GORA PREDUZELA JOŠ DRASTIČNIJE MERE

Crna Gora preduzela je još drastičnije mere zbog novog koronavirusa – zabranjena su javna okupljanja, zatvorene luke za uplovljanje svih vrsta kruzera i jahti, obustavljena nastava u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, zatvoreni brojni granični prelazi i zabranjena putovanja u još četiri evropske države…

Sve zabrane, pišu Vijesti, na snazi su od juče, dok će zatvaranje škola, vrtića i fakulteta, biti od ponedeljka na period od najmanje 15 dana.

Ministarstvo zdravlja je naredilo privremenu zabranu okupljanja građana u zatvorenim i na otvorenim javnim mestima, javne priredbe, sportske, političke, verske, kulturno-umetničke, privatne skupove, obrede i manifestacije.

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da će do prestanka mera privremeno obustaviti održavanje litija četvrtom i nedeljom, “ali će se moliti Bogu iscelitelju svake bolesti i nemoći za zdravlje svih u Crnoj Gori i isceljenje obolelih u svetu”.

BLIZANCI IZ HRVATSKE IZLEČENI OD KORONAVIRUSA

Oba brata blizanca, mladići koji su prvi zaraženi u Hrvatskoj, ozdravila su od koronavirusa, prenosi Index.

Prvi oboleli danas izlazi iz bolnice, a njegov brat je pušten pre nekoliko dana. Obojica će morati još neko vreme da provedu u kućnoj izolaciji.

U Hrvatskoj je dosad evidentirano 37 slučajeva koronavirusa, poslednjih pet potvrđeno je jutros.

U ITALIJI 2.795 ZARAŽENIH VIŠE NEGO JUČE, PREMINULO JOŠ 175 OSOBA

U Italiji je potvrđeno 21.157 slučajeva koronavirusa, od kojih je 1.441 osoba preminulo, a izlečenih je 527 više u odnosu na juče, njih 1.966.

Civilna zaštita objavila je da je u Italiji trenutno 17.750 aktivnih slučajeva koronavirusa, što je 2.795 zaraženih osoba više nego juče.

Postotak izlečenih se u poslednja 24 sata povećao za 36,7 odsto, sa 1.439 na 1.966. S druge strane, broj smrtnih slučajeva porastao je za 175, što je porast za 13,8 odsto, što je jedna od najnižih brojki u poslednjih nekoliko dana.

PRVA ŽRTVA U SLOVENIJI

Koronavirus u Sloveniji odneo je prvu žrtvu. Stariji muškarac preminuo je u bolnici u Ljubljani, a u glavni grad je stigao iz doma za starije i nemoćne Metlika, mesta koje se nalazi odmah kraj granice s Hrvatskom.

Inače, u domu je sedam osoba zaraženo, a muškarac koji je preminuo je i pre koronavirusa bio teško bolestan.

U Sloveniji je po podacima od subote u 14 sati koronavirusom zaražena 181 osoba, što je 30 više nego prethodnog dana, a testirano je ukupno  639 uzoraka.

U ŠPANIJI ZA 24 ČASA VIŠE OD 1.500 OBOLELIH, NOVO EVROPSKO ŽARIŠTE

Španske zdravstvene vlasti objavile su danas da je u toj državi u poslednja 24 sata utvrđeno više od 1.500 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ta država, uz Italiju, potvrđena kao novo veliko evropsko žarište.

Kako prenosi BBC, sa novih 1.500 slučajeva, ukupan broj zaraženih u Španiji je porastao na više od 5.700.

Od posledica zaraze koronavirusom preminulo je 135 osoba u Španiji.

Španska vlada razmatra da se na nacionalnom nivou uvede vanredno stanje, a premijer Pedro Sančez je već proglasio stanje uzbune.

UKUPNO 19 AFRIČKIH ZEMALJA IMA SLUČAJEVE KORONAVIRUSA

Ministarstvo zdravlja Ruande saopštilo je da je potvrđen prvi slučaj zaraženog koronavirusom u toj zemlji.

Pacijent je indijski državljanin koji je stigao iz Mumbaja 8. marta.

Sa Ruandom, ukupno 19 afričkih zemalja ima slučajeve koronavirusa.

Među njima Kenija, Etiopija, Sudan, Gvineja, ali i Maroko, Tunis, Egipat, Alžir, Senegal, Kamerun, Burkina Faso, Gana…

Najteže je u Južnoj Africi, gde su potvrđena 24 slučaja.

Petoro ljudi je dosad preminulo na kontinentu.

TRAMP SE TESTIRAO NA KORONAVIRUS, REZULTATI JOŠ NEPOZNATI…

Administracija Donalda Trampa objavila je da će proširiti trenutnu zabranu putovanja i na Veliku Britaniju i na Irsku od sledeće nedelje, a predsednik Donald Tramp objavio je da se testirao na koronavirus, preneo je CNN.

On je rekao da je testiran u petak uveče, a da mu je temperatura izmerena danas. Kako je kazao, njegova temperatura je normalna.

Na pitanje kada će objaviti rezultate testa, Tramp je rekao da je test poslat u labaratoriju i da to može potrajati dan ili dva.

BOLSONARO NIJE POZITIVAN NA KORONAVIRUS?

Iako su juče brazilski mediji preneli da je predsednik te zemlje Žair Bolsonaro pozitivan na koronavirus, ta vest je demantovana.

Zabrinutost zbog moguće izloženosti koronavirusu Trampa, kao i predsednika Brazila Žaira Bolsonara, porasla je posle jučerašnje potvrde da je koronavirusom zaražen šef službe za komunikacije brazilskog lidera Fabio Vajngarten.

Vajngarten je 7. marta u odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi prisustvovao sastanku Trampa i Bolsonara.

Na tom sastanku bili su i ćerka i savetnica američkog predsednika Ivanka Tramp, njen muž i Trampov savetnik Džared Kušner, ministar spoljnih poslova Brazila Ernesto Arauho i sin brazilskog predsednika Eduardo Bolsonaro, savezni poslanik.

U odmaralište na Floridi te večeri su došli i potpredsednik SAD Majk Pens i Trampov advokat Rudi Djulijani.

Koronavirusom je zaražen i ministar u Vladi Australije koji se pre nedelju dana sastao s visokim američkim zvaničnicima među kojima su bili Ivanka Tramp i ministar pravde SAD Vilijam Bar.

Na zabrinutost utiče i činjenica da je Tramp više puta bio u konaktu s članovima Kongresa SAD koji su sada u izolaciji, jer su se sastajali s osobama koje su naknadno pozitivno testirane na korona virus, dodaje AP.

KAKO JE TRAMP UMIRIO BERZE

Samo dan nakon što je zabeležio pad 9,5 odsto u najgorem danu poslednjih 30 godina, indeks akcija S&P na američkoj berzi porastao je otprilike za isti procenat.

Zaslužna za to je najavljena intervencija i obraćanje predsednika Trampa, koji je pola sata pre kraja trgovanja akcijama poslao tačno one poruke koje su investitori želeli da čuju, prenosi Njujork tajms.

On je najavio da će biti dostupni milioni kompleta za testiranje.

Tramp je bio okružen medicinskim radnicima i rukovodiocima nekih od najvećih privatnih kompanija, a među njima i predstavnicima maloprodajnih apoteka i apoteka kao što su Walmart, Target i CVS, švajcarski gigant Roche i kompanija za testiranje Lab Corp i Quest Diagnostics.

Čelnici ovih kompanija, rekao je Tramp, složili su se da pomognu u naporima da se ljudi testiraju na koronavirus. I kako je svaki od direktora tih kompanija govorio, tako je i tržište beležilo rast, počevši od 15.34 časova.

Za investitore željne ovakvih uveravajućih vesti, takva obećanja bila su dovoljna da zapale skok koji je S&P 500 uzdigao na najbolji jednodnevni učinak od 2008. godine.

Nastavak teksta pročitajte ovde.

“OLIMPIJSKE IGRE ĆE BITI ODRŽANE PO PLANU…”

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je danas da će se Olimpijske igre u Tokiju održati kada je i planirano u julu, uprkos koronavirusu zbog kog je odložen veliki broj kvalifikacionih takmičenja.

“Prebrodićemo širenje zaraze i bićemo domaćin Olimpijskim igrama bez problema, kako je i planirano”, rekao je Abe i dodao da će konačnu odluku doneti Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Japan ima više od 1.400 slučajeva zaraženih koronavirusom, od koga je u toj zemlji do sada umrlo 28 osoba.

EPL PRIVREMENO ZATVARA VEĆINU PRODAVNICA

Kompanija Epl najavila je da će privremeno zatvoriti većinu prodavnica širom sveta.

Tako je gigant iz Kupertina povukao nogu i postao jedan od prvih velikih lanaca koji je preduzeo drastične mere u odgovoru na širenje koronavirusa.

Direktor Tim Kuk rekao je da će do 27. marta biti zatvorene sve radnje, ne računajući one u Kini – gde se broj infekcija rapidno smanjuje – te Hongkongu i Tajvanu, prenosi Njujork tajms.

“Najefikasniji način da se smanji rizik od prenošenja virusa je da se poveća socijalna distanca”, rekao je Kuk u saopštenju okačenom na sajt kompanije.

ZAŠTO NEMA RAZLOGA ZA PANIKU

I pre nego što je bila proglašena pandemija, pitanje korona virusa bilo je veoma ozbiljno. Za manje od dva meseca COVID-19 se proširio na nekoliko kontinenata.

Iako se pandemija odnosi na geografsko širenje, a ne na smrtnost virusa, ono što se svakako širi je pandemija straha, a koronavirusom najviše su zahvaćeni mediji.

Tačno je da postoji duboka zabrinutost i planiranje najgorih scenarija, a posledice sežu i u biznis i ekonomiju, ali sve to nije razlog za paniku, a ovde pročitajte i zbog čega.